Χωρίς πανηγύρια ο Έβρος λόγω κορωνοϊού – Αγανακτισμένοι οι μουσικοί

Χωρίς μεροκάματο θα μείνουν, όπως όλα δείχνουν οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες μουσικοί σε όλο τον Έβρο, αφού μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα απαγορεύονται τα πανηγύρια ελέω κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην εφαρμογή της απαγόρευσης κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής λοιμοξιολόγων και με δεδομένη την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, που προστίθενται στο άθροισμα και τα λεγόμενα “εισαγόμενα”.

Τα πανηγύρια όμως, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων τόσο για πολλούς μουσικούς, όσο και για πολιτιστικούς συλλόγους που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν τη διοργάνωσή τους, ενώ ταυτόχρονα τα πανηγύρια έχουν καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως ευκαιρίες συνάντησης και συνάθροισης φίλων και γνωστών.

Αιτία της εκάστοτε πανηγύρεως είναι ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου ή της Αγίας που είναι αφιερωμένος ο ναός κάθε χωριού που είθισται να “ντύνεται” μουσικά από διάφορες ορχήστρες και εμφανίσεις χορευτικών τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων που καταλήγουν σε λαϊκά γλέντια.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια τα πανηγύρια βγήκαν από τον “θρησκευτικό” τους χιτώνα και πλέον παραδοσιακά γλέντια διοργανώνονται σε διάφορους οικισμούς του Έβρου χωρίς θρησκευτική αφορμή ή και χωρίς αφορμή – με μόνο στόχο τον χορό και το γλέντι.

Αντιστοίχως σημαντικές ζημίες υφίστανται και οι κατά τόπους Πολιτιστικοί Σύλλογοι που κάθε καλοκαίρι οργανώνουν και “ανεβάζουν” τις ετήσιες παραστάσεις τους, οι οποίες συνδράμουν τα μέγιστα στη συνέχιση της λειτουργίας τους καθώς είτε αποφέρουν κάποιο έσοδο, είτε υπηρετούν διαφημιστικούς σκοπούς προβολής του έργου της χρονιάς – ακόμα και του “κράχτη” για την επόμενη.

Όμως, τα φετινά δεδομένα -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν επιτρέπουν τίποτα από όλα αυτά και έτσι η αγανάκτηση πολλών, περισσεύει.