Ν.Γκαρά: «Αναγκαία η στήριξη λαϊκών αγορών και παραγωγών Έβρου»

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι παραγωγοί και οι έμποροι των λαϊκών αγορών, επιδεικνύοντας αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, φρόντισαν να τροφοδοτήσουν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τους πολίτες, τηρώντας, βεβαίως, ευλαβικά το πρωτόκολλο και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι λαϊκές αγορές έχουν χτυπηθεί σκληρά από την τρέχουσα υγειονομική κρίση, καθώς υπολειτουργούν από τις 23 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και μέχρι σήμερα. Παραγωγοί και πωλητές έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές και δυστυχώς συνολικά ο κλάδος, με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν συμπεριλήφθηκε στα πενιχρά μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν.

Και ενώ σχεδόν το σύνολο των χώρων πώλησης και συνάθροισης του καταναλωτικού κοινού, έχει ήδη επανέλθει  στην κανονική ροή λειτουργίας, δεν βλέπουμε αυτό να συμβαίνει στις λαϊκές αγορές. Με την Κυβέρνηση να εμμένει, αναιτιολόγητα ενδεχομένως, στην υποχρεωτική πληρότητα των πάγκων μόνο κατά το 50%.

Θα πρέπει τα στελέχη της Κυβέρνηση να γνωρίζουν πως βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο όπου ευπαθή προϊόντα όπως λαχανικά, κηπευτικά θερμοκηπίου ή άλλα άνθη φυτά, βρίσκονται  στο τελικό στάδιο της παραγωγής τους και αν δεν διατεθούν άμεσα στο κοινό, μέσω των λαϊκών αγορών, τότε πολλοί παραγωγοί θα οδηγηθούν σε ολική καταστροφή.

Με αυτά τα δεδομένα, πάντα όμως με πρώτο κριτήριο τη διαφύλαξη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει με σοβαρότητα τη στάση της και να επιτρέψει την πλήρη λειτουργία των λαϊκών αγορών και, ταυτόχρονα, οι χώροι και οι υποδομές όπου διεξάγεται το υπαίθριο εμπόριο να αναβαθμιστούν και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγιεινής.

Τέλος, στην Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ξεχνούν και την αναπτυξιακή διάσταση που εμπεριέχει η εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας, καθώς το υπαίθριο εμπόριο αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς νομούς της επαρχίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση όλα τα παραπάνω κατέθεσα σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων ως Αναφορά την επιστολή του Προέδρου Κοινότητας Αλεξανδρούπολης προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων της χώρας, σχετικά με την εύρυθμη και άμεση επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών στον Έβρο.