Διπλασιασμός μεταναστευτικών ροών στον Έβρο

Διπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών καταγράφηκε την Τρίτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο, με τη μεγαλύτερη πίεση να παρατηρείται τις βραδινές ώρες σε Τυχερό και Φέρες. Σε διάστημα 24 ωρών, οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους από 400 παράτυπους μετανάστες. Πρόκειται για ποσοστιαία μεταβολή που αγγίζει το 100% καθώς οι αποτροπές τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν μεταξύ 200-250. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη. Αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδες 500-1.000 ατόμων μετακινούνται και νοτιότερα, προς τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας.

Ανησυχία στο Αιγαίο

Αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και στο Λιμενικό. Στελέχη του αποκάλυψαν χθες στην «Κ» ότι τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκονται σε επιφυλακή έπειτα από πληροφορίες για μετακίνηση σημαντικού αριθμού μεταναστών προς τις ακτές της Τουρκίας, απέναντι από τη Λέσβο, την Κω, το Φαρμακονήσι και αλλού. Η εικόνα πάντως που μεταδίδουν τα τέσσερα εναέρια μέσα (τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο) που περιπολούν στα σύνορα υπό την ομπρέλα του Frontex, δεν είχε –μέχρι χθες– επιβεβαιώσει τους φόβους των στελεχών του Λιμενικού. Περισσότερο καθησυχαστικοί εμφανίζονται αξιωματούχοι από κεντρικές υπηρεσίες και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αποδίδουν την αύξηση των ροών στην εποχικότητα του μεταναστευτικού φαινομένου και όχι σε μια οργανωμένη προσπάθεια των τουρκικών αρχών να αυξήσουν την πίεση στα σύνορα, όπως εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, στο Ανατολικό Αιγαίο οι απόπειρες παράτυπων μεταναστών να καταπλεύσουν με βάρκες σε ελληνικά νησιά ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 3 με 4. Διαπιστώνεται η χρήση μεγαλύτερων σκαφών από τα κυκλώματα των διακινητών – πιθανόν για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αυξήσουν κατά 10 με 15 άτομα τον αριθμό των διακινούμενων ανά δρομολόγιο. Στη Λέσβο επίσης, υπήρξαν περιστατικά που οι διακινούμενοι μετέφεραν κρυμμένη στα πόδια τους και δεύτερη μηχανή έτσι ώστε μετά την καταστροφή της πρώτης από άνδρες του Λιμενικού (σ.σ. πρακτική που εφαρμόζεται συστηματικά το τελευταίο διάστημα) να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Δίωξη κατά αστυνομικών

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε εις βάρος δύο αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων. Στη διάρκεια καταδίωξης άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος με παράτυπους μετανάστες τραυματίζοντας δύο απ’ αυτούς. Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο στον ορεινό όγκο κοντά στο Σουφλί. Ο Σύρος οδηγός του οχήματος δεν υπάκουσε στο σήμα των αστυνομικών που αποπειράθηκαν να τον ελέγξουν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καταδίωξη. Οι 13 Αφρικανοί μετανάστες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, ενώ οι δύο αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι έως τη δίκη τους που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Ο διακινητής αντίθετα κρατείται και θα απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή.

Ομιλία Σχοινά

Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται διαδικτυακά, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στον ρόλο του Frontex και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, μετά την εμπειρία του 2016 αστυνομεύει καλύτερα τα σύνορά της. «Η Frontex του 2016 δεν συγκρίνεται με την Frontex του σήμερα. Εχει ενισχυθεί με αρκετούς φρουρούς ήδη και θα ενισχυθεί με 10 χιλιάδες συνολικά. Η εμπειρία μας στον Εβρο έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αντανακλαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο», είπε ο κ. Σχοινάς και τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή πολιτική μετανάστευσης.

 

Γιάννης Σουλιώτης kathimerini.gr