Ξανάρχισε η τουρκική ανθελληνική προπαγάνδα με φόντο το Μεταναστευτικό

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έβαλε μία άνω τελεία στην ανθελληνική ρητορική της Τουρκίας στο θέμα του Μεταναστευτικού, αλλά όπως όλοι προέβλεπαν η εξ Ανατολάς σιωπή ήταν προσωρινή.

Η κρίση των Καστανεών που έληξε “εις βάρος της Τουρκίας” αν δεχτούμε ότι η αποστολή των προσφύγων / μεταναστών στα σύνορα ήταν ενορχηστρωμένη από το τουρκικό (παρά)κράτος, δρομολόγησε μία σειρά εξελίξεων που ώς φαίνεται τώρα “ενοχλούν” την Τουρκία, η οποία άρχισε να επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης με στόχο να βλάψει την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό, μία από τις ελληνικές αποφάσεις για την πρόληψη μελλοντικών προσφυγικών / μεταναστευτικών κρίσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν και παραμένει η επέκταση του φράχτη των Καστανεών κατά μήκος της μεθορίου. Η απόφαση αυτή που είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη βαίνει σταδιακά προς υλοποίηση και σε πρακτικό, αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού περιδιαβαίνουν τα μεθόριο υποδεικνύοντας τα σημεία όπου θα τοποθετηθεί με βάση τις γεωγραφικές συντεταγμένες.

Αυτός είναι, όπως όλα δείχνουν και ο λόγος συγκέντρωσης ανδρών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στο ύψος των Φερών, που σύμφωνα με δημοσιεύματα “έχουν εγκατασταθεί σε ελληνικό έδαφος και δεν φεύγουν”. Το θέμα ήδη έχει τεθεί στο ελληνικό διπλωματικό μικροσκόπιο, αλλά όλα δείχνουν ότι αποτελεί την έκφραση του “εκνευρισμού” της Τουρκίας στην ελληνική απόφαση δημιουργίας φράκτη στο ύψος των Φερών. Να θυμίσουμε δε ότι η μεθόριος στο ύψος των Φερών αποτελεί “παραδοσιακό” πέρασμα παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι διακινούνται από τουρκικά κυκλώματα τη ανοχή ή και τη συνεργεία του τουρκικού κράτους το οποίο περηφανεύεται ότι φιλοξενεί στο έδαφος του τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο.

Αυτό που δεν λέει όμως το τουρκικό κράτος είναι ότι σε μεγάλο βαθμό εργαλειοποιεί τους εκπατρισμένους για την δημιουργία εντυπώσεων σε διεθνές επίπεδο, την προώθηση αλυτρωτικών αιτιάσεων στο Αιγαίο και αλλού και αυτό που επιμελώς αποκρύπτει είναι ότι πολλοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των τουρκικών επιθέσεων στην Συρία.

Την ίδια ώρα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν εσχάτως την Ελλάδα ότι προωθεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες και φωτογραφίζουν συγκεκριμένο περιστατικό που καταγράφηκε ανοιχτά της Σμύρνης. Στο ίδιο δημοσίευμα που φιλοξενεί η εφημερίδα Sabah αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει βυθίσει προσφυγικές βάρκες στο Αιγαίο και “υπενθυμίζεται” (το ψευδές) ότι οι ελληνικές αρχές είχαν σκοτώσει τρία άτομα στην κρίση των Καστανεών τον περασμένο Μάρτιο.