Έβρος: Επτά έργα προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Πέντε εκατ. ευρώ θα δοθούν ως πρώτη δόση έκτακτης επιχορήγησης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε σύσκεψη με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης, τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τους αντιπεριφερειάρχες Έβρου κ. Πέτροβιτς και Ροδόπης κ. Τσαλικίδη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους δημάρχους, είπε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους λόγω της πανδημίας και γι’ αυτό λαμβάνει μέτρα στήριξης της Αυτοδιοίκησης.

Πέρα από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 5 εκατ. ευρώ, η οποία θα κατανεμηθεί οριζοντίως, έχει γίνει αναστολή στην καταβολή δόσεων των δανείων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρχικώς για ένα τρίμηνο, και εξετάζεται η παράταση της αναστολής ή η μείωση του επιτοκίου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες για ανάπτυξη που δίνει στην περιοχή η εφαρμογή του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει προτεραιότητα.

Απευθυνόμενος στους Δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες όπως αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση χάρη στις έγκαιρες αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στην ενότητα και την αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός, έτσι θα αντιμετωπίσουμε την επικαλούμενη, εξ αιτίας του κορωνοϊού, οικονομική κρίση. «Σε αυτή τη μάχη βάλαμε πάνω απ’ όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σπουδαία συμβολή», είπε.

Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο από τα 100 χρόνια ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η επέτειος μας βοηθά να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα και κυρίως πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή.

Και ανέφερε ως παράδειγμα την αντιμετώπιση της κρίσης στα ανατολικά μας σύνορα με την ασύμμετρη απειλή σε βάρος των συνόρων από την Τουρκία.

Οι Έλληνες με αποφασιστικότητα διασφαλίζουμε τα σύνορα της πατρίδας μας με πράξεις σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε ότι οι Έλληνες ενωμένοι θα αποτρέψουν την επανάληψη οποιασδήποτε απειλής.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι, όπως αντιμετωπίσαμε ενωμένοι με σχέδιο και αλληλεγγύη την υγειονομική κρίση, την απειλή για τη ζωή των ανθρώπων, με σχέδιο, ενότητα και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε και τώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας την βαριά οικονομική επίδραση που έχει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στην κεντρική οικονομία, όπως και στην οικονομία όλων των χωρών της Ευρώπης και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που στην υπερδύναμη του πλανήτη, στην ισχυρότερη χώρα και στην ισχυρότερη οικονομία, στις ΗΠΑ, έχουν χαθεί αυτό το διάστημα 26 εκατ. θέσεις εργασίας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Γι’ αυτό δική μας προτεραιότητα, αυτής της κυβέρνησης, είναι να στηρίξει τους επαγγελματίες, να στηρίξει τους εργαζόμενους, να στηρίξει τις θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι το κύριο, αυτό είναι το κεντρικό που μας ενδιαφέρει», είπε.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, επίσης, την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργων 17 εκατ. για τον Έβρο και 11 εκατ. για το Νομό Ροδόπης.

Πρόκειται για έργα που είχαν υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» τα οποία όμως δεν είχαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν. Σύντομα, μόλις δοθεί η δυνατότητα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία του κορωνοϊού, ο υπουργός Εσωτερικών θα επανέλθει στην περιοχή όπου θα ανακοινώσει έργα και για τους υπόλοιπους Νομούς.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Συνδύασα την παρουσία μου στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έγινε για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης και την ένωση της με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδας μας, με μία σημαντική σύσκεψη εργασίας με τον Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των δύο αντίστοιχων νομών.

Σπεύδω να διευκρινίσω ότι θα επιστρέψω, ελπίζω πολύ σύντομα με το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού, προκειμένου να έχουμε μία αναλυτική συνάντηση από κοινού με τον υφυπουργό μου τον κ. Θεόδωρο Καράογλου και με τους υπόλοιπους Νομούς την Ξάνθη, την Καβάλα και φυσικά τη Δράμα και τη Σαμοθράκη.

Σήμερα όμως είχαμε μία πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση, ας κρατήσουμε τα βασικά της μηνύματα.
Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια και με όλους τους Δήμους. Ετέθησαν μια σειρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο, όπως πάντα.

Ανακοίνωσα ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες οι Δήμοι της Περιφέρειας, θα πάρουν 5.000.000 εκατ. ευρώ με οριζόντια κατανομή τους, προκειμένου να ενισχυθούν όλοι καθώς έχουν σημαντικές απώλειες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και αυτή είναι η πρώτη δόση.

Και το δεύτερο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους δήμους που είχαν υποβάλλει αιτήματα για έργα από τους δύο Νομούς τα εντάσσει στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Για μεν τον Νομό Έβρου, κυρίως τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά όχι μόνο, επτά έργα προϋπολογισμού 17.000.000 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για άμεση υλοποίηση, κυρίως για διασφάλιση των χρημάτων. Γιατί αυτό ήταν το πρόβλημα που υπήρχε με το προηγούμενο πρόγραμμα.

Και σε ό,τι αφορά την Ροδόπη έργα προϋπολογισμού 11.000.000 ευρώ. Πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν και στις δύο περιπτώσεις, υποδομές ύδρευσης, περιβαλλοντικές υποδομές αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών. Δηλαδή έργα και παρεμβάσεις τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ασφάλειά τους και στη δημόσια υγεία.

Σημαντικές παρεμβάσεις που δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο και πρέπει να υλοποιηθούν κανονικά, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.