Δ. Πέτροβιτς: Φέτος να έρθει νωρίτερα το πυροσβεστικό ελικόπτερο

Με στόχο την έγκαιρη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, συνεδρίασε την Παρασκευή 08/05/2020, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π), υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημητρίου Πέτροβιτς.

Λόγω των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοїού, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας WEBEX .

Ο κ. Πέτροβιτς στην αρχική του τοποθέτηση προς τα μέλη του Σ.Ο.Π.Π, περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο νομός έπειτα από τις προκλήσεις που δέχτηκε, λόγω των μεταναστευτικών πιέσεων, της πανδημίας του κορωνοїού  και παράλληλα της απειλής πλημμυρικών φαινομένων, ευχαριστώντας όλους για την καλή συνεργασία.

Οι εκπρόσωποι των  φορέων και των υπηρεσιών  που συμμετείχαν δήλωσαν στο σώμα το βαθμό ετοιμότητάς τους, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για την κατάλληλη προετοιμασία – αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Όλοι οι ενεργοί πολίτες του Έβρου απαρτίζουμε την πολιτική προστασία. Η άμεση αναφορά εκδήλωσης πυρκαγιάς προς την Πυροσβεστική αποτελεί κρίσιμο βήμα στην αποτελεσματική παρέμβαση για την κατάσβεσή της. Κυρίως όμως οφείλουμε όλοι να εστιάσουμε στην πρόληψη. Η περσινή αντιπυρική περίοδος κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Αυτό θα επιχειρήσουμε να ισχύσει και αυτή τη χρονιά με την άρτια συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και των πολιτών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς. Ταυτόχρονα ζήτησε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να επισπευστεί για φέτος η διαδικασία έλευσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», επισημαίνοντας και το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται από την αδυναμία ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών αεροπλάνων με καύσιμα στο χώρο του αεροδρομίου.

Παράλληλα ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε πως αυτό το καλοκαίρι, όσοι το επιθυμούν μπορούν να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο για να πλαισιώσουν εθελοντικές ομάδες με στόχο την προστασία των δασών μας και του περιβάλλοντος.

Επανέλαβε δε τα μέτρα που ισχύουν για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς:

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες)

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά

Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά

  Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο

 Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος

 Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας

 Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις

Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς

 Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

  • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά
  • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται, προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς και ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κωνσταντίνος Βενετίδης και εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, όπως μεταξύ άλλων: Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Νομού Έβρου, Δ/νση Δασών και Δασαρχεία Νομού, Δ/νσεις Αστυνομίας: Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας, Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης & 1ο  Λιμενικό  Τμήμα Σαμοθράκης, ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ – ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ – 50 ΤΑΞ. ΠΕΖ./3α ΕΓ, Δ/νσεις  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Έβρου, Δ/νση Τεχνικών Έργων Αλεξανδρούπολης, Τμήμα Τεχνικών  έργων Ορεστιάδας, εκπρόσωποι Δήμων του  Νομού, ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε, Δ.Ε.Η  Αλεξανδρούπολης, Ο.Σ.Ε Αλεξανδρούπολης, ΑΕΡΟΛΙΜΗΝ ‘’ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’’, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης, Εθελοντικές Οργανώσεις Νομού, ΙΘ’ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών  αρχαιοτήτων, Δ/νσεις Κατασκηνώσεων Νομού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σύλλογοι Κυνηγών, Σαμαρείτες.