Στις 12 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 σε όλο τον κόσμο κάθε 12η Μαΐου, την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale, της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας που επηρέασε και σημάδεψε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα, με το έργο της να θεωρείται η αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της Νοσηλευτικής Επιστήμης.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών αύριο 12 Μαΐου 2020 με την προβολή στην πρόσοψη της Βουλής, του λογότυπου της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, με το οποίο ευχαριστεί τους πολίτες, που αγκάλιασαν και στήριξαν όλους τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» με αφορμή την 12η Μάη απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της περιοχής μας.

«Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των υγειονομικών, παγκόσμια και στη χώρα μας, που εργάζονται εντατικά με αυταπάρνηση σε συνθήκες πανδημίας.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης συνεχίζουν να είναι ανεπαρκή. Χρειάζεται να ενταθεί τώρα ο κοινός αγώνας υγειονομικών – εργαζομένων, συνολικά του λαού γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει με την πανδημία, αλλά και γιατί απέχουμε πολύ από το να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Περισσότερες από 22.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ενώ εκατοντάδες συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο χωρίς να αναπληρώνονται. Οι όποιες ελάχιστες προσλήψεις γίνονται δεν είναι καν μόνιμες.

Κανένας εφησυχασμός και συμβιβασμός με την κατάσταση που βιώνουμε.

Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικούσε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
  • Μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
  • Άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.Για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς χρειάζεται η ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί πλέον υπάρχουν διαθέσιμες 800 κλίνες ΜΕΘ και έχει στόχο τις 1200 που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ένας μέσος όρος όμως που οδήγησε στις τραγικές εικόνες που είδαμε όλοι μας.
  • Προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας»