“Δύσκολη” η επόμενη μέρα της εστίασης λέει το Σωματείο της Αλεξανδρούπολης

Με έντονο προβληματισμό περιμένουν την “επόμενη μέρα” οι καταστηματάρχες εστίασης και στην Αλεξανδρούπολη, αφού τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα, σημαίνουν τουλάχιστον μείωση του τζίρου.

“Όπως όλα δείχνουν τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν περίπου με μισό διαθέσιμο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, αυτόματα αυτό συνεπάγεται και άμεση μείωση του προσωπικού ακόμα και κλείσιμο πολλών καταστημάτων καθώς τα έξοδα παραμένουν τα ίδια αλλά τα έσοδα θα μειωθούν στο μισό” λέει στο “R” ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης Νίκος Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα περιλαμβάνονται στη “Γέφυρα Ασφάλειας”, τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, όμως μόνο όσα διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Σε αυτόν θα επιτρέπεται να κάθονται μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι/στάντ και τα τραπέζια/σταντ θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους κατά δύο μέτρα. Το προσωπικό δε, θα πρέπει να σερβίρει με μάσκα και γάντια.

“Ο νέος τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην τουριστική κίνηση του καλοκαιριού αν και πιστεύουμε ότι φέτος ο τουρισμός θα είναι εσωτερικός και σαφώς μειωμένος. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να σερβίρει κάποιος τον κόσμο με μάσκα και γάντια, δημιουργεί έναν έξτρα φόβο στον ήδη υπάρχον” σχολιάζει ο κος Γεωργιάδης.

Οι καταστηματάρχες δεν αποκλείουν ούτε τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους, αφού όπως λέει ο κος Γεωργιάδης “η μείωση αυτή αυτόματα σημαίνει γενική αδυναμία πληρωμών και εισφορών αλλά και μισθών”.

Αυτό που περιμένουν τώρα οι καταστηματάρχες εστίασης είναι ένα πακέτο στήριξης του κλάδου τους από την κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και “βοήθεια από την τοπική κοινωνία για μεγαλύτερους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων” λέει ο πρόεδρος.

Πάντως, όσοι εργαζόμενοι διατηρήσουν μία θέση στο νέο αυτό περιβάλλον, θα πρέπει να ξέρουν ότι “σαν Σωματείο θα δώσουμε τα όρια αλλά θα διαφυλάξουμε την τήρηση των μέτρων σε κάθε μας κατάστημα. Μέσα σε αυτά τα μέτρα θα είναι και ο «έλεγχος» του προσωπικού μας σύμφωνα πάντα με της οδηγίες που θα βγάλει το αντίστοιχο Υπουργείο”, όπως σημειώνει ο κος Γεωργιάδης.

Στον διευρυμένο Δήμο Αλεξανδρούπολης υπάρχουν 504 καταστήματα εστίασης με περίπου 7000 εργαζομένους. Ο κύκλος εργασιών ανέρχεται περίπου στο 1,5 δις Ευρώ.