Μητσοτάκης: Ανοίγουν οι Εκκλησίες στις 04/05 – Από 17/05 οι λειτουργίες με κόσμο

Ανοικτές για ατομική λατρεία θα είναι οι εκκλησίες από τις 04 Μαΐου και μετά, ενώ από τις 17 του ίδιου μήνα, θα γίνονται και λειτουργίες με την συμμετοχή του κόσμου. Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλήγοντας ότι η “επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή”.

Ο κος Μητσοτάκης είπε ότι οι Έλληνες “έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους”, ωστόσο προειδοποίησε ότι το καλοκαίρι του 2020 θα κυλήσει χωρίς φεστιβάλ, συναυλίες και μεγάλες συναθροίσεις, καθώς θωρείται “απίθανο” να επιτραπούν οι μεγάλες συναθροίσεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία, οι μαθητές της Γ Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία στις 11 του μήνα και στις 18 επιστρέφουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων και των Γυμνασίων. Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι και την 1η Ιουνίου, οπότε και θα επανεξεταστεί το θέμα.

Την 1η Ιουνίου επανέρχονται σε λειτουργία τα καταστηματα εστίασης και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

“Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών
κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων”

Τέλος ο κος Μητσοτάκης είπε ότι θα εξηγήσει την “δίκαιη κατανομή” του βάρους της οικονομικής κρίσης στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.