Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Οι ημερομηνίες για Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό

Το ρεπορτάζ του Mega αναφέρει ότι στις 11 Μαϊου θα επιστρέψει η Γ’ Λυκείου, στις 18 οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ την 1η Ιουνίου τα δημοτικά. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι με παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

O κ. Τσιόδρας, όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε για την εισήγηση της επιτροπής:

«Η σταδιακή άρση των μέτρων, συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου. Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται σαν επάνοδος στην κανονικότητα, είναι μια σταδιακή μετάβαση», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνοντας τις συστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας σε ειδικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά με προϋποθέσεις με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, έχουν οριστεί υπο-επιτροπές που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες, τα κριτήρια και τις ημερομηνίες για την επαναλειτουργία των τάξεων των σχολείων.

Ακόμη, η επιτροπή τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων σχετικά με την ισχυρή σύσταση υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά την μετακίνησή με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, όπως παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Ειδικότερα, η επιτροπή εισηγήθηκε η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό (πωλητές, ταμειακοί υπάλληλοι). “Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης και από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς”, ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “η σταδιακή άρση των μέτρων, συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου. Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται σαν επάνοδος στην κανονικότητα, είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή, σε συνεχή επιδημιολογική παρακολούθηση. Είναι μια κοινή υπόθεση στην οποία όλοι συμμετέχουμε, μια κοινή ευθύνη. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί αυτή η ευαίσθητη προσπάθεια επιστροφής μας σε κάποια κανονικότητα. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις όπου οιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική”.

Προειδοποίησε δε, πως παραμένουμε σε εθνική επαγρύπνηση. “Λάθος αποτίμηση των γεγονότων από μια μικρή και περιορισμένη κυκλοφορία του ιού μπορεί να μας οδηγήσει σε μια γρήγορη επάνοδο με 2ο κύμα”, υπογράμμισε.

 

dikaiologitika.gr