Τουρκία: Προπαγάνδα Ερντογάν πάνω στους νεκρούς του Covid-19- Εγκαινίασε νοσοκομείο

Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ της Τουρκίας παίζει σήμερα Δευτέρα του Πάσχα η είδηση ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν εγκαινίασε στην Κωνσταντινούπολη το νοσοκομείο του Μπασάκσεχίρ (Basaksehir City Hospital) το οποίο κατά τις δηλώσεις του ίδιου, αλλά και του υπουργού Υγείας Φαχρεντίν Κοτζά, κτίστηκε για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η ανέγερση του συγκεκριμένου νοσοκομείου (Basaksehir City Hospital) αποτελεί προϊόν ΣΔΙΤ μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Υγείας και της εταιρίας Rönesans Holding. Στους όρους της σύμβασης προβλέπεται ότι η ανέγερση του νοσοκομείου, που ξεκίνησε το 2016 είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020, συνεπώς ο Τούρκος Πρόεδρος τέλεσε απλώς τα προγραμματισμένα εγκαίνια του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Εν τούτοις δεν έχασε την ευκαιρία να προπαγανδίσει εναντίον των διεθνών οργανισμών “που έχουν χάσει το νόημα τους”, όπως είπε, την ώρα που “η Τουρκία στέκεται όρθια στα δύο της πόδια”. Στην ίδια τελετή ο ΡΤ Ερντογάν καταφέρθηκε και εναντίον του δημάρχου Κωνσταντινούπολης (που ως γνωστόν πρόσκειται στην αντιπολίτευση) και τον κατηγόρησε ότι ο δήμος δεν έχει ακόμη φροντίσει για τα έργα οδοποιίας προς το νέο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το νοσοκομείο είναι δυναμικότητας 2,686, ενώ παράλληλα η Τουρκία θα κατασκευάσει με δικά της μέσα 5.000 αναπνευστήρες. Την κατασκευή έχει αναλάβει η εταιρία BIOSYS και ήδη έχει γίνει και επιτυχής δοκιμή του προϊόντος. Η ολοκλήρωση της κατασκευής των 5.000 συσκευών αναμένεται στο τέλος Μαΐου.

Πάνω από 2.000 οι νεκροί 

Και ενώ ο Πρόεδρος δίνει παραστάσεις στην Κωνσταντινούπολη, οι αναφορές και οι καταγγελίες από τη Σμύρνη κατακεραυνώνουν τις τουρκικές αρχές ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος σε συνάρτηση με τον κορωνοϊό.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας αναφέρουν ότι στις δομές δεν υπάρχει μέριμνα περίθαλψης κρουσμάτων ή ύποπτων κρουσμάτων και εν πολλοίς ότι δεν τηρείται κανένα ιατρικό πρωτόκολλο.

Η Τουρκία, έως αυτή την ώρα έχει ανακοινώσει 2,017 νεκρούς από τη νόσο Covid-19 και 86,306 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Με πληροφορίες από: anadolu, bianet, ronesans.com