Αλεξανδρούπολη: “Χριστός Ανέστη” στο μπαλκόνι! [+video]

Ιστορικές στιγμές καταγράφηκαν και στην Αλεξανδρούπολη το βράδι του Μεγάλου Σαββάτου, αφού και στην πρωτεύουσα του Έβρου, οι πολίτες υποδέχτηκαν το αναστάσιμο μήνυμα “μένοντας στο σπίτι”.

Η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι χώροι λατρείας σε όλη την Ελλάδα, εν τούτοις η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την τέλεση των Μυστηρίων και των λειτουργιών -και αυτών του Πάσχα συμπεριλαμβανομένων- κεκλεισμένων των θυρών. Έτσι τελέστηκε και η Ακολουθία της Ανάστασης, όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης καλούσε τους πιστούς να συμμετέχουν στις λειτουργίες τους από τα σπίτια τους.

Το ίδιο πρότεινε να συμβεί και το βράδι του Μεγάλου Σαββάτου, καλώντας τους πιστούς να εμφανιστούν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ώστε στις 00.00 να υποδεχτούν το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού.

Η προτροπή του “έπιασε τόπο” αφού στα περισσότερα μπαλκόνια οι ένοικοι εμφανίστηκαν κρατώντας κεριά και ανταλλάσσοντας ευχές εκ του μακρόθεν.

Η Αναστάσιμη λειτουργία τελέστηκε σε όλους τους ναούς της Αλεξανδρούπολης με ελάχιστους ιερείς και ψάλτες και χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ μέρος αυτής μεταδόθηκε τόσο από τα ηχεία των ναών, όσο και από την κεντρική ηχητική εγκατάσταση του δήμου Αλεξανδρούπολης

Τον πανηγυρικό τόνο της νύχτας του Μεγάλου Σαββάτου ενίσχυσε και ο δήμος Αλεξανδρούπολης, που είχε προγραμματίσει ρίψη πυροτεχνημάτων, αμέσως μετά το “Χριστός Ανέστη”.

Απόκοσμες εικόνες στους ναούς 

Όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, που κατά κανόνα τελούνται σε γεμάτες εκκλησίες, τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών. Σε πολλές περιπτώσεις πιστοί προσέρχονταν έξω από τους ναούς την ώρα της τέλεσης κάποιας λειτουργίας, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν έκτροπα -τουλάχιστον στην Αλεξανδρούπολη.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν πάντως, μοιάζουν τελείως απόκοσμες, αφού το Πάσχα είθισται οι εκκλησίες να κατακλύζονται από κόσμο, ο οποίος μάλιστα αυξάνεται βαθμηδόν προϊούσης της Εβδομάδας προς την κορύφωση του Θείου Πάθους. Χαρακτηριστική, η εικόνα από το ναό του Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής:

Ράγισε καρδιές το “τηλεοπτικό” τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων

Ανάμεσα στους άλλους “θρησκευτικούς” περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊου ήταν και το σφράγισμα των νεκροταφείων ανά την ελληνική επικράτεια, ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή καθώς εκτιμήθηκε ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλος συγχρωτισμός καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα γίνονται πολλές επισκέψεις σε τάφους.

Παρά τις πολλές αντιδράσεις, η απαγόρευση έγινε σεβαστή, ενώ ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, τέλεσε “τηλεοπτικό” τρισάγιο στη μνήμη των κεκοιμημένων μετά το πέρας της ακολουθίας της Αποκαθήλωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό, ήταν ακριβώς η απαγόρευση της πρόσβασης στα νεκροταφεία.