Το Πατριαρχείο της Μόσχας στηρίζει τη Μητρόπολη Κέρκυρας

Το Πατριαρχείο Μόσχας χαρακτήρισε “ενδεικτική καταπίεση” την ποινική υπόθεση εναντίον του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριου και αξιωματούχων της ελληνικής πόλης της Κέρκυρας, οι οποίοι επέτρεψαν την εκτέλεση της λειτουργίας υπό καραντίνα.

“Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η παρακολούθηση των υγειονομικών μέτρων μπορεί να γίνει μόνο με σκληρές ενέργειες ενάντια στους κληρικούς και τους πιστούς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκούντα και ακόμη τόνισε ότι «η καταπολέμηση του κορονοϊού δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταπιεστικές καταστολές κατά εκείνων για τους οποίους η συμμετοχή στη λατρεία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη μετάβαση στο παντοπωλείο». “

Πάντως η ρωσική παρέμβαση αυτή προς υπεράσπιση του Μητροπολίτη Κερκύρας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ο κ. Νεκτάριος είναι από τους λίγους Έλληνες Ιεράρχες που έχει τοποθετηθεί ανοιχτά και κατ΄εξακολούθηση υπερ της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας δηλώνοντας και πρόσφατα ακόμη πως αναγνωρίζει μόνο τον Μητροπολίτη Ονούφριο!

Είναι ο ίδιος ο οποίος πριν από την περασμένη Ιεραρχία του Οκτωβρίου ζητούσε αναβολή.

Επίσης η Μητρόπολη Κερκύρας διατηρεί άριστη σχέση με την Μόσχα όπως φάνηκε και προ ενάμιση χρόνου όταν τον Οκτώβριο του 2018 η δεξιά χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού μεταφέρθηκε στην Ρωσία για προσκύνημα, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί Ρώσοι επισκέπτονται την Κέρκυρα για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου.

Πάντως ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ενημέρωσε σχετικά με τα εξής: ”Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 13 Απριλίου 2020 δέχθηκε στο γραφείο του στο Επισκοπείο ανακριτικούς υπαλλήλους εκ του Αστυνομικού Τμήματος Κερκύρας, προς τους οποίους κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, με την παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Διονυσίου Λαμπρίδη.