Συνοριοφύλακες Έβρου: Οι μεταναστευτικές ροές είναι μηδαμινές

Μηδαμινή είναι η ροή προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ωστόσο αυτή η κατάσταση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πανδημία του κορωνοϊού, λέει στο “R” ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αν οι ροές αυξηθούν μετά την παρέλευση της επιδημίας “τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της κρίσης είναι πολύ ικανοποιητικά” σχολιάζει ο κος Γιαλαμάς και εξηγεί ότι αν και η δύναμη αποτροπής έχει μειωθεί σε σχέση με τον μήνα που η κρίση ήταν στο peak της, παραμένει ισχυρή και σίγουρα ισχυρότερη σε σχέση με το διάστημα προ κρίσης, γεγονός που σημαίνει ότι “η κυβέρνηση άκουσε και κατάλαβε αυτά που χρόνια λέγαμε”, παρατηρεί.

Εν τω μεταξύ, σημαντική θα είναι και η ενίσχυση της δύναμης με τους 400 νέους συνοριοφύλακες, η εκπαίδευση των οποίων έχει καθυστερήσει λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και “θα μας βοηθήσουν πολύ” λέει ο κος Γιαλαμάς.

Φαμπρίς Λεζερί: “Ο Frontex θα μείνει στον Έβρο για όσο χρειαστεί” 

«Όσο χρειαστεί» θα παραμείνουν στην περιοχή του Έβρου οι δυνάμεις της Frontex, προκειμένου να στηρίξουν τις ελληνικές Αρχές στη διαφύλαξη των συνόρων.
Αυτό διαμηνύει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα». Τονίζει ότι η κατάσταση στον Έβρο είναι ασταθής. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Frontex, χρειάστηκαν προστασία με κράνη για να αποφύγουν τι πέτρες που πέφτουν πάνω τους τακτικά.
Όπως είπε ο Φαμπρίς Λεζερί, στο μέλλον η Frontex, θα βασίζεται σε 10.000 συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες για να βοηθήσουν τις εθνικές Αρχές με τον έλεγχο των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρόσληψης 700 συνοριοφυλάκων», όπως είπε.

Τέλος, τον Έβρο επισκέφθηκε χθες (9/10) και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επιθεωρώντας τα έργα ενίσχυσης των συνόρων που εκτελεί ο ελληνικός στρατός.