Κομμωτές: Να ανοίξουν τα κομμωτήρια, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις

Την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων τους, αλλά με πολύ αυστηρές προδιαγραφές, λόγω της κρίσης του κορωνοϊου, ζητούν με επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία, οι κομμωτές και οι κουρείς ανά την Ελλάδα.

Ολόκληρη η επιστολή που απέστειλε η Κλαδική  Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας

Θέμα: «Καταγγελία παράνομης κατ’ οίκον και σε ιδιωτικούς χώρους δραστηριοποίησης  κομμωτών, παρά τη ρητή επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, κομμωτηρίων, κ.λπ., στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»

Κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από την εμφάνιση και τη διάδοση του κορωνοϊού, η Πολιτεία έχει λάβει σειρά έκτακτων μέτρων, εκδίδοντας: α) την από 25-02-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α ́ 42), με βάση την περίπτ. ζ’ της παρ. 2 του άρθρου πρώτου της οποίας, έχει επιβληθεί η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής και β) την από 14-03-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α ́ 64).

Κατ’ εφαρμογή αυτών, σύμφωνα με την περίπτ. 46 του άρθρου πρώτου της κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 19024/2020 «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 915/τ. Β’/17-03-2020), ελήφθη μέριμνα για « την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 16.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: […]. 46. Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής (ΚΑΔ 9602) .».

Ωστόσο, παρά τη σαφή και οριζόντια αυτή προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, καθώς και τις ρητές και διαρκείς συστάσεις που απευθύνονται συνεχώς προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για λόγους υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου των κατ’ οίκον επισκέψεων ή των επισκέψεων σε άλλους ιδιωτικούς χώρους από δραστηριοποιούμενους τόσο μη επαγγελματίες (παρανόμως δραστηριοποιούμενους) όσο και επαγγελματίες κομμωτές, κουρείς κ.λπ.

Εξ αποτελέσματος, εντοπίζονται αφενός περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των ως άνω ατόμων με την κείμενη νομοθεσία περί σύννομης παροχής υπηρεσιών του κλάδου αυτού αφετέρου περιπτώσεις κομμωτηρίων, κουρείων, κ.ο.κ. που αγνοούν προκλητικά τα κατεπείγοντα μέτρα της Πολιτείας, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικούς χώρους, ή οικίες, ή ακόμα και ανοίγοντας τα καταστήματά τους επιλεκτικά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πελατών τους.

Υπογραμμίζεται ότι ο κλάδος των κομμωτών πλήττεται ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, χωρίς να προστατεύεται επί της ουσίας η Δημόσια Υγεία, αφού στην πράξη δεν τηρούνται απαρέγκλιτα, σε καμία περίπτωση, τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Άλλωστε, όπως δύναται να διαπιστώσει εύκολα ένας έμπειρος κομμωτής με τη γνώση, την κατάρτιση και την επαγγελματική του εμπειρία, η πλειονότητα των εργαζόμενων γυναικών και ανδρών σε δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια νοσοκομεία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κ.λπ. εξακολουθεί να εμφανίζεται περιποιημένη, αφού είναι εμφανές ότι πρόκειται για άτομα που έχουν τύχει της αισθητικής παρέμβασης και φροντίδας επαγγελματία κομμωτή. Συνεπώς, είναι εντελώς ανεδαφικές και προκλητικές δήθεν «αιτιολογίες», του τύπου «φτιάχτηκα μόνη μου ή με έβαψε η κόρη μου», αφού προφανώς δεν ευσταθούν. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η πρόκληση προς τους επαγγελματίες νόμιμους κομμωτές που διατηρούν κατάστημα κομμωτηρίου ή/ και περιποίησης νυχιών, κ.ο.κ. είναι τεράστια.

Επομένως, είναι τραγικό τούτη τη δυσχερή για όλους μας χρονική περίοδο η Πολιτεία να μην εντείνει τα μέτρα ασφαλείας για την κοινωνία και για τον κλάδο μας, τόσο λαμβάνοντας μέριμνα για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία και τη διαβίωση των επιχειρήσεων των κομμωτών.

Προς τούτο, ζητούμε από την Πολιτεία να επιστρέψουμε στη δραστηριοποίησή μας, με λήψη αυστηρών μέτρων προφύλαξης, ώστε αφενός να προστατευθεί η δημόσια υγεία αφετέρου να διασφαλιστεί η διαβίωσή μας, δεδομένου ότι ήδη έχει εκκινήσει ένας κοινωνικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των νόμιμα δραστηριοποιούμενων κομμωτών και των πλανόδιων και κατ’ οίκον λάθρα δραστηριοποιούμενων, όπως άλλωστε ήδη έχουμε επισημάνει πολλάκις προς όλα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας, για την προστασία των συμπολιτών μας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού εκ μέρους ανεύθυνων, παράνομων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία πλανόδιων «κομμωτών» που δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως υγειονομικό έλεγχο, αλλά με τις άσκοπες μετακινήσεις τους σε οικίες ανυποψίαστων πολιτών μπορεί αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή να δυναμιτίσουν τον αγώνα που κάνουμε Όλοι μαζί, για να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Προτείνουμε, λοιπόν, την εντατικοποίηση και την αυστηροποίηση των διεξαγόμενων ελέγχων. Ειδικότερα, προτείνεται οι έλεγχοι στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις πολιτών να γίνουν ακόμα πιο συγκεκριμένες, πιο συντονισμένες και να έχουν χρονικό όριο ανάλογα με τον επιμέρους σκοπό μετακίνησης. Επίσης, επιβάλλεται να συγκεκριμενοποιείται σε κάθε μετακίνηση ο τόπος προορισμού του κάθε κατ’ εξαίρεση μετακινούμενου πολίτη, δηλαδή να ορίζεται στο έντυπο ή στο SMS μετακίνησης πολίτη (τύπου Β) συγκεκριμένη ονομασία (καταστήματος ή φυσικού προσώπου) καθώς και συγκεκριμένη διεύθυνση λ.χ. για σούπερ μάρκετ, για φαρμακείο, για σωματική άσκηση, για παροχή δήθεν βοήθειας σε άτομο που μπορεί να είναι ύποπτο για παροχή υπηρεσιών κομμωτικής κ.λπ. Δεν θα ήταν δε υπερβολή, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται από έναν πολίτη η μεταφορά αντικειμένων με βαλιτσάκι ή καροτσάκι που δεν προέρχεται από σουπερμάρκετ, να διενεργείται έλεγχος του περιεχομένου τους, καθώς δεν αποκλείεται με αυτά να γίνεται μεταφορά κομμωτικών εργαλείων.

Όπως αντιλαμβάνεται καθένας, με τον τρόπο αυτό, θίγεται το ύψιστης σημασίας αγαθό της Δημόσιας Υγείας, αφού δεν εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας που αποβλέπουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού ατόμων, ενώ συγχρόνως ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιπόλαιης και άναρχης διασποράς του κορωνοϊού από άτομα που δεν συμμερίζονται τον κοινό αγώνα όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Επισημαίνεται δε ότι οι πλήρως παράνομες, αντικοινωνικές και αντιεπαγγελματικές αυτές ενέργειες αποσκοπούν μόνο στην απόκτηση ίδιου οικονομικού οφέλους χωρίς μάλιστα φορολόγηση, σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας που απειλείται από την επέλαση του κορωνοϊού αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Παρακαλούμε να ενσκήψετε άμεσα στο πρόβλημα αυτό, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και την περαιτέρω αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων ελέγχων και κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, για την εξάλειψη του απαράδεκτου αυτού παράνομου και καθόλα ανάρμοστου φαινομένου, που προσβάλλει το σύνολο της κοινωνίας μας».