M. Κωστάρακος: Με αφορμή τις Καστανιές προτείνω ίδρυση Ελληνικής Αυτόνομης Συνοριοφυλακής

“Η κρίση στον Έβρο απέδειξε ότι η διεξαγωγή υβριδικών επιχειρήσεων απαιτεί διαφορετικού τύπου δυνάμεις, από αυτές στις οποίες μέχρι τώρα είχαμε αναθέσει την φύλαξη των συνόρων μας”. Έτσι ξεκιναει η ανάρτηση του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου ο Facebook, στην οποία διαρθρώνει και αφήνει στη δημόσια σφαίρα την πρότασή του για ίδρυση Ελληνικής Αυτόνομης Συνοριοφυλακής.

Ο στρατηγός εκτιμά ότι η Συνοριοφυλακή δεν είναι το ίδιο πράγμα με την Αστυνομία. Απαιτείται η ίδρυση ενός Αρχηγείου με αποκλειστική αποστολή την φύλαξη των συνόρων και των εισόδων στη χώρα, και τη τήρηση της τάξεως και τον έλεγχο των δομών και των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν μετανάστες” καθώς επίσης και ότι “η οργάνωση της ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ πρέπει να επεκταθεί μέχρι το επίπεδο του Συντάγματος. Ένας αριθμός Συνταγμάτων προσανατολισμένων στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, χωρίς επιπλέον, πάνω από τα Συντάγματα, Μεγάλους Σχηματισμούς (δεν χρειαζόμαστε ομάδες νέων Στρατηγών και γραφειοκρατικά επιτελεία που θα έχουν σαν αυτοσκοπό την επιβίωση τους), υπό την κάθετη και πλήρη διοίκηση ενός μόνο Επιτελείου με ένα Επιτελάρχη και ένα Αρχηγό, και έδρα μακριά από την Αθήνα, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Για παράδειγμα, ο νομός Έβρου θα πρέπει να αποτελέσει την Ζώνη Ευθύνης ενός Συντάγματος ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ, με δύο Τάγματα, ένα στο Βόρειο και ένα στο Νότιο Έβρο”

Σημειώνει μάλιστα οτι η πρόταση αυτή πρέπει να εξεταστεί σύντομα καθώς “η πανδημία μας έδωσε ένα μικρό διάλειμμα χρόνου γιατί είναι απόλυτα σίγουρο ότι η απειλή και οι αντίπαλοι θα επανέλθουν”

Ολόκληρη η ανάρτησή του, εδώ: