Καστανιές: Η επόμενη μέρα από τη διάλυση του καταυλισμού

Συνεργεία καθαρισμού ανέλαβαν να επαναφέρουν το χώρο του τελωνείου των Καστανεών στην πρότερη του κατάσταση, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πια αποχωρήσει από το σημείο προς το ενδότερα της Τουρκίας.

Η σχεδόν 30ημερη παραμονή τους στο σημείο όμως και οι τακτικές -όσο και συχνές- επιχειρήσεις τους να ρίξουν τον φράχτη που συνοδεύονταν από ρίψεις χημικών έχουν αφήσει μεγάλο όγκο απορριμμάτων στο σημείο, ο οποίος πλέον απομακρύνεται, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κώστα Βενετίδη.

Όμως, παρά το γεγονός ότι ο καταυλισμός του Παζαρκουλέ έχει πλέον διαλυθεί, οι ελληνικές δυνάμεις δεν εφησυχάζουν και στο σημείο παραμένει ισχυρή δύναμη που πλέον δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά επιτηρητικά.

Άλλωστε, σε δήλωσή του επί των εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι “μπορεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να μην έχουμε αυτού του είδους τις αυξημένες πιέσεις στο σημείο (εν. στις Καστανιές), δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν και θα παραμείνουν απολύτως προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκβιάσει ξανά την Ευρώπη και την Ελλάδα όπως κάποιοι επιχείρησαν να κάνουν τον τελευταίο μήνα”. 

Τουρκία: Οι πρόσφυγες/μετανάστες θα επανέλθουν 

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των συγκεντρωμένων στα σύνορα ήταν συντεταγμένη από το τουρκικό κράτος, το οποίο μεσω του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τη χαρακτήρισε ως “ανθρωπιστικό μέτρο” λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση θα ξαναγίνει ίδια στα σύνορα καθώς “όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, δεν πρόκειται να αποτρέψουμε κανέναν απ’ όσους μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Παζάρκιουλε».

Από τον ίδιο προέκυψε και η πληροφορία ότι στον καταυλισμό του ΠαζάρΚουλέ ζούσαν τον τελευταίο μήνα 5.800 άτομα.