Καραντίνα και παιδιά: Οι συμβουλές των ειδικών

Αδιαμφισβήτητα η καραντίνα και δη η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει αντίκτυπο και στα παιδιά που και αυτά βρίσκονται κλεισμένα στα σπίτια και υφίστανται τις συνέπειες του εγκλεισμού, τις οποίες αντιλαμβάνονται διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ισχύουν και γενικοί κανόνες, τους οποίους καλό είναι να ακολουθούν οι γονείς αυτή την περίοδο, έτσι ώστε να την περάσουν (με) τα παιδιά τους όσο πιο ανώδυνα γίνεται:

Για αρχή, θα ήταν σκόπιμο να μην κατακλύζουμε τα παιδιά με πληροφορίες που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Τους εξηγούμε με λόγια ανάλογα της ηλικίας τους και τα ενθαρρύνουμε να μας μιλούν για το τι πιστεύουν, ώστε να τα καθησυχάσουμε και να τα ενημερώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Αποφεύγουμε να κάνουμε καταστροφολογικές συζητήσεις μπροστά τους. Δεν ξεχνούμε,άλλωστε, πως η φαντασία τους καλπάζει και σε συνδυασμό με την έλλειψη γνώσεων μπορεί να πυροδοτήσουμε αγχώδεις εκδηλώσεις και φοβίες.

Πρώτοι απ’ όλους, οι γονείς καλούναι να διατηρήσν τη ψυχραιμία τους και να τα κάνουν να νιώσουν ασφαλή.

Όσον αφορά τη καθημερινότητα των παιδιών καλό είναι να υπάρχει μια σταθερότητα (όσο γίνεται) πχ στα γεύματα, την ώρα του ύπνου (καλό ειναι να διατηρουμε σταθερή ώρα που πηγαίνουν στο κρεβάτι τους και σταθερή ώρα έγερσης) κτλ.

ιδιαίτερη προσοχή  στα γεύματα τους, να μην τσιμπολογούν από ανία και να αποφεύγονται οι πολλές θερμίδες, καθώς η κίνηση και οι καύσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Προσοχή στην υγιεινή χωρίς πανικό και υπερβολές.

Τα πιο μικρά σε ηλικία παιδιά (προσχολική και πρώτες τάξεις του δημοτικού) καλό είναι να μένουν απασχολημένα όσο πιο δημιουργικά γίνεται πχ ζωγραφίζοντας, παίζοντας επιτραπέζια, κάνοντας πειράματα ενω για τα μεγαλύτερα παιδιά τα μαθήματα μέσω Skype,viber κτλ ίσως είναι μια προσωρινή λύση.

Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για κανένα. Όλο αυτό είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και μια δοκιμασία για όλους, ενώ σίγουρα δεν θα λείψουν και εικόνες σαν αυτήν: