Με σημαίες στα μπαλκόνια τιμούν οι Αλεξανδρουπολίτες την 25η Μαρτίου

Λιτός είναι φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα καθώς η επέλαση του κορωνοϊού δεν επιτρέπει συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πολυπληθείς εορτασμούς. Οι Αλεξανδρουπολίτες φαίνεται ότι σεβάστηκαν το κάλεσμα των αρχών -τοπικών και μη- και στόλισαν τα μπαλκόνια τους με την ελληνική σημαία, ως δείγμα ελάχιστου φόρου τιμής στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που τιμάται στις 25 Μαρτίου, ταυτόχρονα με τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Γιάννης Ζαμπούκης: “Έχουμε τη Μεγαλόχαρη δίπλα μας να μας φωτίζει!” 

Αναφορές στη Μεγαλόχαρη που μας φωτίζει και “μας δίνει κουράγιο και υπομονή” περιείχε το μήνυμα του δημάρχου Αλεξανδρούπολης για την εθνική επέτειο, το οποίο κοινοποιήθηκε μέσα από τα social media. Ο κος Ζαμπούκης αναφέρθηκε σε όλους τους “σύγχρονους ήρωες” που δίνουν μάχη για να σώσουν ζωές, αλλά και σε κείνους που “βρίσκονται στα σύνορα για να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια παραβίασης”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η πανδημία θα μας κοστίσει” 

Στο δικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υγειονομική κρίση που διάγει η Ελλάδα συσχετίζοντας τον ενεστώτα αγώνα με τον αγώνα που πριν από 199 χρόνια έδωσαν οι Έλληνες. “Η πανδημία θα μας κοστίσει”, αναφέρει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας όσους τα παιδιά της αγρυπνούν στα σύνορα, στα νοσοκομεία, στην καθημερινότητα με τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού: «Η δύναμη σου πέλαγο, η θέλησή μου βράχος».

Αλέξης Τσίπρας: “Η Ελλάδα είναι οι αξίες μας” 

Και στο μήνυμα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωταγωνιστής ήταν ο κορωνοϊός και ο αγώνας που δίνεται για την καταπολέμησή του. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων είπε: “Το 21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη.Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται.Μας θυμίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας. Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο”.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: “Τώρα είναι η βάρδια μας στις πολεμίστρες”

Στην ημερήσια διαταγή του ΓΕΕΘΑ για την 25η Μαρτίου ο αρχηγός του Επιτελείου Κωνσταντίνος Φλώρος, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: “ατσαλώστε την ψυχή σας και την καρδιά σας, κλείστε μέσα σας την Ελλάδα και να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να μας αγγίξει χωρίς βαρύτατο κόστος” και συσχετίζοντας το τότε με το σήμερα είπε: “ετούτη την ώρα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλές προκλήσεις, με τις δύο εξ αυτών γνωστές σε όλους σας και σε έξαρση, αυτή την περίοδο καλούμεθα όλοι, ανεξαιρέτως, εμπνεόμενοι από τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες που όπλισαν το χέρι των αγωνιστών του 1821, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων εκτελώντας την αποστολή μας και το χρέος μας στην Πατρίδα, με θάρρος και αυταπάρνηση, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του Έθνους”. 

“Είναι τώρα η σειρά μας, η βάρδια μας στις πολεμίστρες, στις πολεμίστρες της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα. Η Παναγία να σας σκέπει όλους” κατέληξε ο Αρχηγός.

Ιερά Σύνοδος: “Οι Ορθόδοξοι Έλληνες στεκόμαστε όρθιοι” 

Με το βλέμμα στραμμένο στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους Ορθόδοξους να σταθούν “με υπευθυνότητα” αναπέμποντας τιμές στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

“Σήμερα ἡ πατρίδα μας καί ἡ ἀνθρωπότητα ὁλόκληρη ἀντιμετωπίζει τήν πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ. Στούς Ἱερούς Ναούς μας πρός ἀποφυγή τῶν συναθροίσεων καί τῆς μεταδόσεως τῆς νόσου δέν τελοῦνται τά Ἱερά καί Ζωηφόρα Μυστήρια. Ἡ ἑνότητά μας ἀποκτᾶ τήν χάρη τῶν Ἁγίων Νεομαρτύρων μέσα ἀπό τήν θερμουργό πίστη μας, τήν προσευχή μας, τήν μελέτη τοῦ Εὐαγγελίου, τήν ὑπομονή καί τήν ἀγάπη μας. Οἱ Ὀρθόδοξοι Ἕλληνες στεκόμαστε ὄρθιοι μέ ὑπευθυνότητα, ἔχοντας τήν ἐλπίδα μας στόν Θεό. Ὅπως τό Γένος μας ἄντεξε τήν καταπίεση τῆς μακρᾶς δουλείας μέ πίστη καί μέ προσευχή καί ἀνέστη, ἔτσι καί σήμερα θά ἀντιμετωπίσουμε τόν κίνδυνο γιά τήν ὑγεία μας μέ σταθερή τήν πίστη μας, εὐαγγελιζόμενοι τό φῶς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας”, καταλήγει το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

Η λειτουργία της 25ης Μαρτίου από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης: