Ο ΟΗΕ κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό: “Να σταματήσει η παραβίαση των δικαιωμάτων”

Λάβρος κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε σε δήλωσή του ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Φίλιπε Γκονζάλεζ Μοράλεζ σχετικά με την -κατά την άποψή του- στάση της χώρας μας απέναντι στους αιτούντες άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε γενικές γραμμές, η άποψή του είναι ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, και την καλεί να αλλάξει στάση (!).

“Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφερθείσες επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, κάτι που συνιστά παραβίαση της απαγόρευσης των συλλογικών απελάσεων και της αρχής της μη επαναπροώθησης”, δήλωσε ο Φίλιπε Γκονζάλεζ Μοράλες, και εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές επιθέσεων και βίας κατά των αιτούντων άσυλο από Έλληνες αξιωματικούς ασφαλείας και άγνωστους ένοπλους με σκοπό να τους ωθήσει πίσω στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Οι μετανάστες που κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα φέρονται ότι παρεμποδιστηκαν από Έλληνες συνοριοφύλακες, κρατήθηκαν, απογυμνώθηκαν, κατασχέθηκαν τα υπάρχοντά τους και επεστράφησαν στην Τουρκία.

Αυτή η φερόμενη υπερβολική χρήση βίας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός Συριου αιτούντος άσυλο, σημειώνεται στην αναφορά του ΟΗΕ.

Ο Μοράλες εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την αύξηση της εχθρότητας και της βίας κατά των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων που εργάζονται στη μεθοριακή περιοχή και στο Ελληνικό Αιγαίο. “Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες και όσοι τους βοηθούν προστατεύονται από απειλές και επιθέσεις. Οι αρχές πρέπει να καταδικάσουν έγκαιρα και να εξασφαλίσουν λογοδοσία για τις εν λόγω πράξεις”, δηλώνει.

Ο Φίλιπε Γκονζάλεζ Μοράλεζ

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ εκτιμά ακόμη ότι “η Ελλάδα πρέπει να ανατρέψει αμέσως την απόφασή της σχετικά με την αναστολή της αίτησης ασύλου που δεν έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στην ατομική εκτίμηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσφύγων. Δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή “.

Ο Ειδικός Εισηγητής επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Ελλάδας για τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας. Ενημερώθηκαν επίσης τα σχετικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η μη αναφορά του Φίλιπε Γκονζάλεζ Μοράλεζ στην στάση της Τουρκίας απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, την ώρα μάλιστα που καθ’ ομολογίαν πολλών εκ των προσφύγων/μεταναστών η μεταφορά τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα έγινε με τη διευκόλυνση των τουρκικών αρχών, οι οποίες καταφανώς επίσης υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις διάρρηξης του φράχτη των Καστανεών.

Ο πόλεμος των χημικών, τα οποία δέχονται και οι αιτούντες άσυλο, δεν ανησυχεί άραγε τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ;