Ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να μείνουν σπίτι!

Μπορεί να άργησε λίγο, αλλά “ξύπνησε” ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, ο οποίος σε χθεσινό του διάγγελμα προς τους πολίτες της Τουρκίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μείνουν σπίτι για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Υιοθετώντας μία πιο “δυτική” ρητορική, ο Ρ.Τ. Ερντογάν κάλεσε όλους να συναισθανθούν την ατομική τους ευθύνη και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, κλείνοντας παράλληλη όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης (σχολεία, καφέ, θέατρα, αίθουσες εκδηλώσεν κλπ).

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε και την απόφασή του για κλείσιμο των συνόρων με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και  η Ελλάδα και αυτή η απόφασή του “ανακούφισε” μεγάλη μερίδα Εβριτών, οι οποίοι είτε ατομικά, είτε μέσω συλλογικών φορέων ζητούσαν επιτακτικά τη διακοπή της επικοινωνίας με την Τουρκία λόγω της απόκρυψης των κρουσμάτων του ιού Covid-19.

Στην Τουρκία -σύμφωνα πάντα με τον Ρ.Τ. Ερντογάν- γίνονται εργαστηριακές μελέτες παραγωγής εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ωστόσο στους άνω των 65 ετών θα μοιραστούν μάσκες και … κολώνια, η οποία -κατά τον Ερντογάν πάντα- έχει φυσική αντισηπτική δράση (!).

Η Τουρκία -υποστηρίζει ο Ερντογάν- ήδη από τις 20 Ιανουαρίου ελέγχει υγειονομικώς τους εισερχόμενους στο έδαφος της από τη Γιουχάν, ενώ επιχειρώντας να αυτο-φιλοτεχνήσει το κοινωνικό του προφίλ, κατηγόρησε χωρίς να κατονομάσει ηγέτες των χωρών της Δύσης, που όπως είπε άφησαν αβοήθητους τους πολίτες απέναντι στην πανδημία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε γενναία πακέτα στήριξης για την τουρκική οικονομία, τα οποία συγκεκριμενοποιούν και ανακοινώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του.

Έως τώρα η Τουρκία έχει ανακοινώσει 191 κρούσματα του ιού και δύο θανάτους στην επικράτεια της.