Κυριάκος Μητσοτάκης: “Μην κάνετε απολύσεις – Έρχονται δραστικά μέτρα”

Εννέα λεπτά διήρκησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε ως θέμα τον κορωνϊό και τη διαχείριση του στην Ελλάδα, η οποία έως τώρα μετράει 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Απευθυνόμενος προς του εργοδότες, ο κος Μητσοτάκης είπε “Μην κάνετε απολύσεις” και ανακοίνωσε ότι θα δοθούν σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις σε όσους πλήττονται από την πανδημία- σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετά και το Eurogroup της Δευτέρας χαλάρωσε τον δημοσιονομικό έλεγχο της Ελλάδας υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης ένεκα κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε πρώτη φάση θα διοχετευθούν στην αγορά 2 δις ευρώ, μεσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όμως οι τρόποι των χρηματοδοτήσεων θα οριστικοποιηθούν μετά τις επαφές που θα κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς και κατόπιν της διάσκεψης με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στόχος της κυβέρνησης ειναι “να μην δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων” είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος -όπως είπε- επέλεξε ως μοντέλο διαχείρισης της κρίσης αυτό που βάζει στο επίκεντρο “την υγεία των κοινωνιών” και δεν αντιμετωπίζει “την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας”. Σημείωσε όμως ότι το μοντέλο που επέλεξε θα έχει μεγάλες συνέπειες στην οικονομία, αφού οι συνθήκες είναι “πολεμικές” και ο εχθρός “ύπουλος”, αλλά ο στόχος παραμένει να “μείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι υγιείς για να ξαναχτίσουν τα ερείπια του πολέμου”

Ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται

Στο υγειονομικό πεδίο, ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πάλι στις 2.000 προσλήψεις που προωθούνται άμεσα για τα νοσοκομεία και τόνισε ότι ανοίγουν 1900 κλίνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με την διάθεση του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ και την “επίταξη” του ιδιωτικού θεραπευτηρίου Άττικα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε ότι “ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται” και προέβλεψε ότι η μάχη θα διαρκέσει τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμη γι’ αυτό και κάλεσε όλους να “μένουν στο σπίτι” επιδεικνύοντας συμμόρφωση στα μέτρα που ανακοινώνονται.

“Το μεγαλύτερο όπλο είναι η καθημερινή μας στάση” είπε ο πρωθυπουργος καλώντας όλους να κάνουν “cocooning” και να φέρονται “όχι σαν υγιής, αλλά σαν φορείς του ιού που μπορεί να τον μεταδώσουν”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα σε αυτή τη φάση, υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού ανά την επικράτεια.