Έργο “εθνικής σημασίας” η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Την αποκάλυψη ότι οι απαλλοτριώσεις για τα έργα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα γίνουν με “το ειδικό καθεστώς των απαλλοτριώσεων, με το νόμο που υπάρχει με το 7Α, έτσι ώστε οι απαλλοτριώσεις αυτές να γίνουν απ’ το υπουργικό συμβούλιο για έργα εθνικής σημασίας”, έκανε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, επισκεπτόμενος την Αλεξανδρούπολη. Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε από τον υπουργό εις απάντηση ερώτησης, σχετικά με την πρόοδο των εργασιών για τον ανατολικό περιφερειακό της Αλεξανδρούπολης, που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία οδό.

Ο κος Καραμανλής βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη λόγω της επίσκεψης της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πάλμερ.

Η αντιπροσωπεία συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όπου έγινε “μία πολύ ωραία παρουσίαση για τις εξελίξεις και για τη δυνατότητα που έχει το λιμάνι, να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή να καταστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή ένας οικονομικός, ενεργειακός κόμβος, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, όπως είπε στις δηλώσεις του ο κος Καραμανλής.

“Το δεύτερο που συζητήσαμε είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία που πρέπει να γίνει και είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, για τη σιδηροδρομική σύνδεση και την ηλεκτροκίνηση, από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κινηθεί στους επόμενους 18 μήνες, είναι σε υβριδικό στάδιο αυτή η διαδικασία. Αυτό όμως που έχουμε κάνει και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Connective Europe Facility. Αυτά λοιπόν τα δύο πολύ σημαντικά έργα υποδομής, καταδεικνύουν και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά στην ουσία καταδεικνύουν και το σχέδιο που είναι να γίνει η Αλεξανδρούπολη ένας ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή ότι αρχίζει πλέον σιγά-σιγά και υλοποιείται” συμπλήρωσε ο υπουργός.

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού 

Σχολιάζοντας την επίσκεψη και τον συμβολισμό της, ο κος Καραμανλής είπε: “Φιλοξενούμε τον βοηθό αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάλμερ και τον καλό φίλο τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον κ. Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας ζητήματα και για τις ακριτικές περιοχές. Νομίζω ότι είναι σαφής ο συμβολισμός αυτής της επίσκεψης”.