Οκτώ εικόνες από την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο λόγω του μεταναστευτικού

Μερικές ώρες διήρκησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο, κατά την οποία δεν ηταν μόνος του, αλλά ηγείτο ενός κλιμακίου Ευρωπαίων αξιωματούχων κατεχόντων σημαντικά αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Charles Michel (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Ursula von Leyen (πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής), David Sassoli (πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου) και Andrej Plenkovic (πρωθυπουργός Κροατίας).

Αρχίζοντας από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, “πέταξαν” κατά μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου για να καταλήξουν στις Καστανιές, όπου μετά την επίσκεψη στο Φυλάκιο 1, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου διάρκειας 30 λεπτών.

Μερικές “ατάκες” των συμμετεχόντων, που ίσως αξίζει να μείνουν στην συλλογική μνήμη:

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες” / “Η Ε.Ε. δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες του προσφυγικού” / “Η Τουρκία είναι επίσημος διακινητής μεταναστών”

Charles Michel: “Είναι σημαντικό για την Τουρκία να τηρεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση”

Ursula von Leyen: “Συμπονώ τους μετανάστες που έπεσαν θύματα στην παγίδα” / “Ενισχύεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Frontex”/ “Δίνονται στην Ελλάδα 700 εκ ευρώ – τα 350 εκ δίνονται άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκ σε δεύτερο χρόνο με τροποποίηση του ευρωπαϊκου προϋπολογισμού” / “Η Τουρκία δεν είναι εχθρός”

David Sassoli: “Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε κοινή στρατηγική και να πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον τους”

Andrej Plenkovic: “Στέλνουμε το μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται σε δύο πλευρές” / “Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική και δεν επιτρέπει είσοδο παράνομων μεταναστών” / “Ήρθαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα”.

Τον οικισμό των Καστανεών επιτηρούσαν από αέρος ελικόπτερο καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της παραμονής του κλιμακίου εκεί

Δεν ανησυχούν οι κάτοικοι των Καστανεών 

Η επίσκεψη του κλιμακίου, αλλά και η όλη κατάσταση που επικρατεί στις Καστανιές έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους του οικισμού καθώς και των πέριξ οικισμών, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν μεν, αλλά ζητούν την ισχυροποίηση της φρούρησης των συνόρων. Θεωρούν ότι το έργο των δυνάμεων αποτροπής κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δηλώνουν ότι επιθυμούν να παραμείνει “θωρακισμένος” ο Έβρος ακόμη και μετά την εκτόνωση της κρίσης. Την ίδια άποψη ασπάζεται και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος της συνέντευξης τύπου “πολιορκήθηκε” από τους κατοίκους των Καστανεών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος της συνέντευξης τύπου “πολιορκήθηκε” από τους κατοίκους των Καστανεών

Κήποι και Φέρες στο πρόγραμμα της επίσκεψης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στην Αλεξανδρούπολη πριν από τους Ευρωπαίους και ήπιε καφέ στο κέντρο της πόλης για να “χαιρετίσει και να ευχαριστήσει τους Εβρίτες για τη στάση τους”, όπως διεμήνυαν τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε στις Φερες και τους Κήπους, έως ότου επιστρέψε στην Αλεξανδρούπολη για να επιβιβαστεί στο ελικόπτερο.

Μία από τις “ειδήσεις” που προέκυψαν στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης είναι η αναγνώριση του έργου των καλυβιέρηδων, τους οποίους ο πρωθυπουργός συνάντησε έξω από το ΤΣΦ Φερών και υποσχέθηκε ότι θα λύσει θετικά το θέμα της νομιμοποίησης των καλυβών. Οι καλυβιέρηδες με τις πλάβες τους -και όχι μόνο- συνδράμουν το έργο των δυνάμεων αποτροπής από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα στις Καστανιές και σύντομα μετατοπίστηκε στο Δέλτα του Έβρου.

Το έργο των δυνάμεων αποτροπής συνδράμουν άλλωστε και μεμονωμενοι πολίτες -ειδικά στο Δελτα του Έβρου- και μια πιο οργανωμένη “μορφή” σε αυτή τη στήριξη δίνει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος Φερών, που προσπαθεί να δίνει κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη του και όχι μόνο, ώστε η συνεργασία με το Στρατό και την Αστυνομία να είναι απρόσκοπτη και αποτελεσματική.

Φωτό από τη συγκέντρωση πολιτών που έγινε στις Φέρες υπο την ακθοδήγηση του Αγροτικου Κτηνοτροφικού Συλλόγου το απόγευμα της Τρίτης

Το κλιμάκιο με τους Ευρωπαίους και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη οδικώς, λόγω της επιθυμίας των μελών του να δουν και την χερσαία διαδρομή, αν και κατά μία πληροφορία το ελικόπτερο Σινούκ που τους μετέφερε αντιμετώπισε βλάβη.