“Φρούριο” ο Έβρος – Στρατός και αστυνομία βρίσκονται παντού

Μπορεί τα τελευταία 24ωρα τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν στραφεί στις Καστανιές του Έβρου, όπου έχει συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος των προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, όμως υπάρχει και μία “αθέατη” πλευρά, όλης αυτής της κατάστασης που επικρατεί και την οποία κατέγραψε το “R”.

Όλος ο νομός Έβρου βρίσκεται κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου καθώς στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται ακροβολισμένες παντού. Εκτός από τις Καστανιές, όπου λαμβάνει χώρα το κυρίως μέρος της επιχείρησης αποτροπής, αλλά και εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι που έχουν πιστέψει το ερντογανικό αφήγημα ότι “άνοιξαν” τα σύνορα επιχειρούν πλέον να εισέλθουν στην Ελλάδα από άλλα σημεία της παρέβριας ζώνης του νομού, η οποία εκτείνεται σε μήκος άνω των 100 χιλιομέτρων.

Εν τούτοις, το ενδεχόμενο αυτό είχε μάλλον προβλεφθεί και έτσι αν καποιος ακολουθήσει την παλιά εθνική οδό αυτό που θα διαπιστώσει είναι στρατιωτική και αστυνομική παρουσία παντού.

Οχήματα του στρατού -κάθε τύπου- περιδιαβαίνουν τα χωριά, τα οποία παραδοσιακά αποτελούσαν περάσματα μεταναστών και όχι μόνο ενισχύουν το περί ασφάλειας αίσθημα των κατοίκων αλλά επιχειρούν εν τοις πράγμασι τη συνεργεία μάλιστα και των ντόπιων.

Μία νέα πρακτική που εφαρμόζεται εσχάτως είναι κάτοικοι να “περιπολούν” και να ενημερώνουν τις αρχές όταν εντοπίζουν ομάδες μεταναστών ώστε να γίνονται οι συλλήψεις και εν συνεχεία οι δίκες, όπως έχει προειδοποιήσει η κυβέρνηση.

Το “R” έγινε μάρτυρας τριών τέτοιων περιστατικών σύλληψης παράτυπων μεταναστών, οι οποίες δεν αποτυπώθηκαν φωτογραφικά για ευνόητους λόγους: μία στο Τυχερό, μία στο Σοφικό και μία στις Φέρες (μέσα στην πόλη), πράγμα που σημαίνει ότι η επιχείρηση εισόδου είναι σε πλήρη εξέλιξη, ταυτόχρονα όμως σε πλήρη ετοιμότητα είναι και οι δυνάμεις αποτροπής.

Στη μεγάλη εικόνα πάντως, αυτό που είναι κοινός τόπος είναι ότι οι κάτοικοι των παρέβριων περιοχών το μόνο που δεν νιώθουν είναι αίσθημα φόβου καθώς αφενός βλέπουν την έντονη στρατιωτική παρουσία και αφετέρου -καλώς ή κακώς- έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια να βλέπουν τα χωριά τους ως σημεία διέλευσης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο Πέταλο των Φερών στο Δέλτα του Έβρου το βραδι του Σαββάτου έγιναν 3.000 αποτροπές παράνομης εισόδου μεταναστών σε συνολο 10.000 που έγιναν τις τελευταίες 48 ώρες.