Κυνική ομολογία Ερντογάν: “Δεν θα κλείσω τις πόρτες!”

Στην κυνική ομολογία ότι “δεν θα κλείσει τις πόρτες, που άνοιξε την Παρασκευή” προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Οι “πόρτες” που επικαλείται ο Ερντογάν είναι η ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών που είναι συγκεντρωμένοι στο έδαφος της Τουρκίας προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλαδή στις Καστανιές του Έβρου. Η “αποστολή” ή έστω η διευκόλυνση της πρόσβασης τους ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 28/02 με τις τουρκικές αρχές περιφρούρησης των συνόρων να έχουν διαταχθεί να μην σταματούν όσους θέλουν να φτάσουν στα σύνορα.

Στις Καστανιές και όχι στους Κήπους

Το τελωνείο των Καστανεών παραμένει κλειστό από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι νεωτέρας, ωστόσο προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι μεγάλος όγκος των μεταναστών έχουν συγκεντρωθεί στο βόρειο τελωνείο του Έβρου και όχι στο νότιο που είναι αυτό των Κήπων, το οποίο παραμένει ανοικτό. Πάντως οι στρατιωτικές δυνάμεις που ενισχύουν την “φρούρηση των συνόρων” ακροβολίζονται σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής, παράλληλα με την ενίσχυση της δύναμης που “κρατάει'” τις Καστανιές.

Στον  Έβρο έχουν φτάσει -και συνεχίζουν να έρχονται- αστυνομικές διμοιρίες (μεταξύ των οποίων ΜΑΤ και ΟΠΚΕ) σχεδόν από όλη την Ελλάδα, ενώ θεωρείται δεδομένη πια η πληροφορία ότι έχουν μεταφερθεί και καταδρομείς.

Αντίστοιχη είναι η θωράκιση και των θαλάσσιων συνόρων, τα οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, επιτηρούν 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Β. Μαυρίδης: Μας ρίχνουν χημικά τουρκικής προέλευσης 

Το μέτωπο των Καστανεών δεν είναι προσβάσιμο από κανένα τηλεοπτικό συνεργείο από την ελληνική πλευρά, τουτέστιν όλες οι εικόνες που δημοσιεύονται προέρχονται είτε από τα social media των μεταναστών και προσφύγων που επιδιώκουν την είσοδο τους στην Ελλάδα, είτε από τουρκικά ΜΜΕ τα οποία έχουν πρόσβαση στο σημείο απέναντι από το τελωνείο των Καστανεών.

Ο αριθμός των συγκεντρωμένων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ωστόσο υπολογίζεται πια σε πολλές χιλιάδες (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο έως για 3.000 άτομα) και η προσέλευση συνεχίζεται.

Το πρώτο βράδι αυτής της πρωτόγνωρης για τα δεδομένα του Έβρου -ίσως και της Ελλάδας- κατάστασης κύλησε με αψιμαχίες μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων αποτροπής και των συγκεντρωμένων.

Στις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι αψιμαχίες είναι προφανείς, ενώ ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης κατήγγειλε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη ρίψη χημικών τουρκικής προέλευσης – κάτι που έκανε και ο πρόεδρος των συνοριακών φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, συνοδεύοντας τις καταγγελίες τους και με φωτογραφίες ντοκουμέντα.

Μεγάλες ομάδες στα νότια περάσματα 

Εν τω μεταξύ, και ενώ στις Καστανιές οι δυνάμεις αποτροπής προσπαθούν να κρατήσουν τους συγκεντρωμένους εκτός ελληνικού εδάφους, το βράδι της Παρασκευής παρατηρήθηκαν είσοδοι μεγάλων ομάδων μεταναστών και προσφύγων από περάσματα του νότιου Έβρου.

Μία επιβεβαιωμένη πληροφορία του “R” αναφέρει ότι στο ύψος των Φερών εντοπίστηκε αργά το βράδι της Παρασκευής ομάδα 175 ατόμων, οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

“Σφραγίζει” σύνορα και η Βουλγαρία 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί την κατάσταση και η Βουλγαρία, που ήδη έχει στείλει στα σύνορα της με την Τουρκία 1000 στρατιώτες. Την ίδια ώρα τηλεφωνικές συνομιλίες είχε με τους ομολόγους του της Τουρκίας και χωρών των Βαλκανίων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται τις τελευταίες ώρες στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας συνομίλησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ομόλογό του από τη Βουλγαρία Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ αλλά και τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Με τους ομολόγους του από Βουλγαρία, Αυστρία και Σκόπια ο κ. Δένδιας συζήτησε το ενδεχόμενο μεγέθυνσης προσφυγικών ροών καθώς εάν αυτό συμβεί τότε αναπόφευκτα θα δεχθούν πιέσεις και οι χώρες των Βαλκανίων.