Πόσο βάσιμο είναι το σενάριο για μια νέα “Ειδομένη” στις Καστανιές;

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει το σενάριο που θέλει τις Καστανιές του Έβρου να μετατρέπονται ταχέως σε μία νέα Ειδομένη, με δεδομένο ότι μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες έφτασαν εκεί περίπου 1500 πρόσφυγες και μετανάστες από το εσωτερικό της Τουρκίας.

Η μετακίνησή τους έγινε με τη συνεργεία της τουρκικής πολιτείας, της ίδιας αυτής πολιτείας που “διέταξε” τους συνοριοφύλακες, τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς να μην αποτρέπουν την έξοδο των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στα σύνορα με την Ελλάδα.

Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν έθεσε σε εφαρμογή αυτή την απόφαση προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, “απαιτώντας” ουσιαστικά τη στήριξη της στην πολεμική επιχείρηση που εκτελεί στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Μ. Χρυσοχοΐδης: “Τα σύνορα μας είναι απρόσβλητα”

Το περί “Ειδομένης” σενάριο ενισχύεται και από το γεγονός ότι ούτε ο πρωθυπουργός, αλλά ούτε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχαλης Χρυσοχοΐδης που επισκέφτηκε τις Καστανιές, έκαναν λόγο για διαχείριση των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα.

“Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει στην άλλη πλευρά των συνόρων, το ότι δηλαδή δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορα μας εκβιαστικά χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορα μας στους τελωνειακούς σταθμούς περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος”, είπε ο κος Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ακόμη ότι θα ενταθεί η φρούρηση των συνόρων.

Photograph: Huseyin Aldemir/Reuters

Κλειστό μέχρι νεωτέρας το τελωνείο των Καστανεών 

Πρώτο μέτρο για την περιφρούρηση των συνόρων ήταν το “λουκέτο” στο τελωνείο των Καστανεών από το οποίο δεν γίνεται διέλευση ανθρώπων ούτε οχημάτων ενώ γύρω από αυτό συγκεντρώνεται η μεγάλη πλειοψηφία όσων έρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας και επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Το τελωνείο των Καστανεών είναι και το σημείο όπου κατά κύριο λόγο ενισχύεται η “φρούρηση των συνόρων μας”, όπως είπε ο κος Χρυσοχοΐδης. Εκεί άλλωστε έχουν μεταφερθεί αστυνομικοί από όλη τη βόρεια Ελλάδα καθώς πολλές αστυνομικές διευθύνσεις κλήθηκαν να στείλουν στον Έβρο Επαρχιακές Διμοιρίες Υποστήριξης (και όχι διμοιρίες ΜΑΤ όπως άστοχα έχει γραφεί) ενώ παράλληλα ενισχύεται και η στρατιωτική παρουσία ακόμη και με καταδρομείς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δε, ακροβολίζονται κατά μήκος του ποταμού Έβρου με ένταση όμως στο βόρειο τμήμα του.

Photograph: Akin Celiktas/EPA

Δύσκολη νύχτα 

Η πρώτη νύχτα της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης βρήκε τους συγκεντρωμένους στις Καστανιές ένθεν και ένθεν υπό βροχή και με τις συσκέψεις σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο με συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και συγκεντρωμένων στα σύνορα. Κατά μία εκδοχή η ένταση προκλήθηκε από την ελληνική πλευρά, κατά μία άλλη εκδοχή την ένταση προκάλεσαν οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Δειτε:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Update right now: Greek border authorities are attacking again the refugees who are stuck at the borders. #refugeesneedhelp #stuckattheborder #innocentwomenandchildren #helpneededasap #wakeupeurope #teamhumanity #salamaldeen

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salam Aldeen (@salamaldeen) στις