Οικονομικό ντόμινο από την ματαίωση του Καρναβαλιού στις Φέρες (και όχι μόνο)

Οικονομικό ντόμινο άρχισε να προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια περί ματαίωσης όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την Αποκριά υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός και η κυβέρνηση συλλήβδην, οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στην χώρα, την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού (σ.σ. οι δύο είναι μάνα και γιος, ενώ όλοι είναι εκτός κινδύνου).

Το μείζον ερώτημα όμως είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο καθώς οι οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης είναι σχεδόν ανυπολόγιστες και τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθούν εν συνόλω, αν και ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται το επερχόμενο οικονομικό ντόμινο.

Ο Καρναβαλικός Σύλλογος Φερών (ΚΕΦΥ) για παράδειγμα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί όσους είχαν παραγγείλει στολές για την ματαιωθείσα παρέλαση της Δευτέρας να κάνουν κανονικά την παραλαβή της και να την πληρώσουν (παρόλο που δεν θα τη χρησιμοποιήσουν) καθώς και ο Σύλλογος με τη σειρά του πρέπει να καταβάλει την αξία τους στον προμηθευτή. Πόσοι όμως θα είναι πλέον διατεθειμένοι να καταβάλουν 20 € για μία στολή που δεν θα χρησιμοποιήσουν;

Οι δαπάνες των δήμων -όπως του δήμου Αλεξανδρούπολης- που αφορούν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες δεν θα γίνουν, θα εγκριθούν τελικά από τα αρμόδια όργανα; Για όσους δεν γνωρίζουν, οι δήμοι οφείλουν να δικαιολογούν τις δαπάνες τους όμως εν προκειμένω κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, αφού οι εκδηλώσεις δεν θα γίνουν. Πλην όμως οι δαπάνες έχουν γίνει αφού η ματαίωση ήρθε όταν όλα είχαν πλήρως δρομολογηθεί.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και οι προφανείς οικονομικές ζημίες που αφορούν τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία, τα οποία είχαν κάνει μεγάλες προετοιμασίες για την εξυπηρέτηση του κόσμου που θα παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις και τώρα πρέπει είτε να τις “στοκάρουν”, είτε να τις πετάξουν αν πρόκειται για ευπαθή προϊόντα.

Συνεκδοχικά βέβαια, διαταράσσεται και ο συνολικός οικονομικός τους κύκλους καθώς οι περισσότερες εξ αυτών “πόνταραν” στις καρναβαλικές εκδηλώσεις για να καλύψουν υποχρεώσεις (πολλές εκ των οποίων και προς το κράτος).

Από το “λογαριασμό” δεν πρέπει να λείψουν και οι ζημίες των ιδιωτών που είτε είχαν αγοράσει στολές συμμετοχής σε κάποια παρέλαση ανά την Ελλάδα ή είχαν κανονίσει μετάβαση σε κάποιον προορισμό και τώρα πια είναι αργά για να πάρουν τα χρήματα τους πίσω ή έστω θα κληθούν να πληρώσουν κάποιες ρήτρες λόγω ακύρωσης κρατήσεων.

Η κυβέρνηση βέβαια ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει χρηματικές ενισχύσεις στους επαγγελματίες που ζημιώθηκαν από την απόφαση, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή καμία άλλη λεπτομέρεια.

Σημειώνεται ότι στον Έβρο προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις για το επερχόμενο τριήμερο είχαν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Διδυμοτείχου, ενώ ο δήμος Ορεστιάδας ήταν από τους τυχερούς που κορύφωσαν τις αποκριάτικες δράσεις τους πολύ πριν την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα.