Επίσημο και ανησυχητικό: Η Τουρκία επιτρέπει ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς την Ευρώπη

Μία είδηση που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και αναμένεται να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες αναταράξεις έδωσε στη δημοσιότητα το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του, η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της προς την Ευρώπη επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς τη γηραιά ήπειρο.

Το τηλεγράφημα μεταφρασμένο:

Η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πια τους Σύρους πρόσφυγες να κινούνται προς την Ευρώπη (από επίσημη τουρκική πηγή

ΑΓΚΥΡΑ (Reuters): Η Τουρκία αποφάσισε να μην εμποδίζει πια τους πρόσφυγες από τη Συρία που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη είτε από την ξηρά, είτε διά θαλάσσης, είπε στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος, ενόψει της μεγάλης ροής προσφύγων από το Ιντλίμπ, από το οποίο έχουν εκπατριστεί περίπου 1.000.000 άνθρωποι. 

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και η συνοριοφυλακή τελούν πια υπό άρση ετοιμότητας. Παράλληλα ένας τοπικός άρχοντας από την Τουρκία είπε στο πρακτορείο ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης στο Ιντλίμο σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι στρατιώτες. 

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν έκανε πράξη την από καιρό εκπεφρασθείσα απειλή του, ότι θα “πλημμύριζε” με πρόσφυγες την Ευρώπη. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών μάλιστα αναμένεται να προσεγγίσουν σύντομα την Ελλάδα και μάλιστα η ευθύνη για την διαχείρισή τους, θα βαραίνει πλέον μόνο την ελληνική πλευρά.

Και όλα αυτά, την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου είναι κάτι περισσότερο από τεταμένη μετά και το φιάσκο με την αποστολή των ΜΑΤ προκειμένου να καταστείλουν την τοπική αγανάκτηση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό ανέγερσης δομών φιλοξενίας κλειστού τύπου.