Ν. Γκαρά: Σημαντικές οι ψηφιακές υπηρεσίες – Προτεραιότητα η στελέχωση των δομών Υγείας στον Έβρο

Τη θέση ότι θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι προσλήψεις στον χώρο της Υγείας που «πάγωσαν»  με την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα της ΝΔ, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση για την «ηλεκτρονική Υγεία» στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να στηριχθούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας.

Στη συνέχεια η κα Γκαρά αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλές δομές στον Έβρο, όπως στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ή στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, θέτοντας ταυτόχρονα και το ζήτημα των επιπλέον κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν – σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση –  ώστε να καλύπτονται και να μην μένουν κενές οι θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού που προκηρύσσονται.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα όσα έγιναν πρόσφατα με την έλλειψη παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, όπου πολλοί μαθητές, λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη με το πλοίο της γραμμής για να μπορέσουν να εξεταστούν.

Η Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά μέτρα ενίσχυσης και ανάτασης των δομών Υγείας στον Έβρο που προχώρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ή η μετατροπή του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε τις κινήσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, όπως η μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ή η ακύρωση – «δώρο» σε συγκεκριμένο ιδιώτη – της δωρεάς για την αγορά τεσσάρων μηχανημάτων κυκλοτρονίων που παράγουν ραδιοφάρμακα.

Τέλος η κα Γκαρά ανέφερε σειρά μέτρων για τη ψηφιακή Υγεία που προχώρησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως:

  • η εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πλέον των 60 θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • η επέκταση του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος ΗΔΙΚΑ σε δέκα νοσοκομεία
  • η διασύνδεση όλων των νοσοκομείων στο δίκτυο του εθνικού δικτύου έρευνας και τεχνολογίας και η εξάπλωση του δικτύου ασύρματης κάλυψης σε εκατό και πλέον νοσοκομεία της χώρας
  • η ανάπτυξη των πρώτων μητρώων ασθενών και ασθενειών
  • η ανάπτυξη ήδη σε 71 νοσοκομεία του συστήματος της αυτόματης λήψης δεδομένων λειτουργικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από την παροχή φροντίδας υγείας προς τους πολίτες,
  • η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Επιπρόσθετα είχαν λάβει έγκριση έργα από το ΕΣΠΑ, ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη κεντρικών εφαρμογών διαχείρισης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η διαμόρφωση εθνικού κέντρου ελέγχου και πιστοποιήσεων για  τα λογισμικά υγείας στη χώρα, η  ανάπτυξη ενιαίου μηχανισμού διαχείρισης των απεικονιστικών  εξετάσεων και άλλα προγράμματα.

Κλείνοντας η κα Γκαρά τόνισε πως γίνονται αντιληπτές όλες οι θετικές επιπτώσεις που έχουν η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Υγείας, όπως και το γεγονός πως η  διασύνδεση των συστημάτων μπορεί να προσπεράσει τους χωρικούς διαχωρισμούς και τις μετακινήσεις, να εξοικονομήσει χρόνο για τους ασθενείς, για τους γιατρούς και να μειώσει σημαντικά το κόστος στη περίθαλψη των ασθενών.