Κ. Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη προς μετανάστες: “Μην έρχεστε!”

Την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα το πόντιουμ του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στείλει το μήνυμα της κυβέρνησης του για το προσφυγικό ζήτημα, αναφερόμενος μάλιστα και στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν παντί τρόπω στην επιχειρούμενη κατασκευή δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κλειστού τύπου.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν διπλό και είχε δύο ομάδες αποδεκτών. Η μία ήταν οι νησιώτες, προς τους οποίους έκανε έκκληση “να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά διότι είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγρχονες κλειστές δομές”, όντας σίγουρος ότι οι δομές θα γίνουν και θα λειτουργήσουν εις αντικατάσταση των υφιστάμενων.

Η δεύτερη ομάδα αποδεκτών του πρωθυπουργικού μηνύματος ήταν οι “υποψήφιοι” μετανάστες και ειδικά αυτοί που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο. Προς αυτούς, είπε: “Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές που πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα και στην Ευρώπη, σταματά στα νησιά και από κει θα ξεκινά  δρόμος της επιστροφής στις χώρες προέλευσης”.

Όλα αυτά ενώπιον του Βούλγαρού ομολόγου του Μπόικο Μπορίσοφ, που έχει να δει πρόσφυγα/μετανάστη στη χώρα του εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως είπε και αυτό οφείλεται ως ένα σημείο στην καλή συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία, την οποία ευχαρίστησε και γι’ αυτό. Επιπλέον κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία “αυτή η αντιπαράθεση να τελειώσει” γιατί “έτσι μας έκανε ο Θεός” και “αυτοί είναι οι γείτονες μας”.

Μητσοτάκης προς Τουρκία, εμπιστευτικόν 

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετριοπαθώς μεν, αλλά σίγουρα όχι κρατώντας την ίδια απόσταση με αυτήν που κράτησε ο Βούλγαρος ομόλογός του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε Ελλάδα και Βουλγαρία ως “ειρηνικές δυνάμεις που δεν φωνασκούν” ωστόσο τόνισε “την εξ ανατολάς επιθετική παραβατικότητα” που “δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ούτε να υποτιμάται”.

Άλλωστε την ίδια στάση είχε κρατήσει και από την Κομοτηνή όπου είχε βρεθεί μία μέρα πριν – στάση που σε συνδυασμό με όσα γίνονται αυτή την περίοδο στα νησιά απογοήτευσε ψηφοφόρους του κόμματος, που δηλώνουν την διαγραφή τους από τα μητρώα του κόμματος εξαιτίας αυτών.

Ξανά στο προσκήνιο η σιδηροδρομική εγνατία 

Στην Αλεξανδρουπολη επανυπογράφηκε συμφωνία για τη λεγόμενη σιδηροδρομική εγνατία που είχε υπογραφεί και σε παλαιότερο πρωτόκολλο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ ενώ αμφοτερόπλευρα επισημάνθηκε η ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας των δύο χωρών οδικών τε και μη. “Τώρα μας ζητάνε οι κάτοικοι και στις δύο πλευρές να ανοίγουμε διαβάσεις” είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είχε θυμίσει ότι πρέπει να εξεταστεί η αναβάθμιση του οδικού άξονα της Ροδόπης Νυμφαία – Μακάζα από τον οποίο δεν επιτρέπεται (ακόμα) η διέλευση λεωφορείων και φορτηγών ενώ δεν έλειψε και το “όνειρο” της διακρατικής “εγνατίας” Αλεξανδρούπολη – Ντιμίτροβγκραντ, που παραμένει όμως σχέδιο επί χάρτου.

Ο Μπορίσοφ ζήτησε ακόμη από τον ομόλογό του να είναι αυστηρός με τους ελέγχους των εταιριών που κατασκευάζουν τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB, ο οποίος “κουμπώνει” στο LNG της Αλεξανδρούπολης στο οποίο η Βουλγαρία συμμετέχει σε ποσοστό 20%. Όμως δεν αιμοδοτεί μόνο η Βουλγαρία την ελληνική οικονομία -παρόλο που πέρυσι έστειλε στη χώρα μας 3.5 εκ τουρίστες- αλλά συμβαίνει και το ανάποδο.

Η Ελλάδα είναι η έκτη επενδυτική δύναμη στη Βουλγαρία σήμερα -χωρίς κανένας να αναφερθεί το “ελληνικό” ευρώ που κατατίθεται στις αγορές της γείτονος και μάλιστα το έξοδο αυτό “χτίζει” και αφορολόγητο.

Στις εργασίες του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου συμμετείχαν οι  Έλληνες υπουργοί: Εξωτερικων  Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών για οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ενώ από τη βουλγαρική οι ομόλογοι τους υπουργοί. Παρόντες ηταν επίσης οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος στο νομό.