«Πανικός σε καμία περίπτωση, ακολουθήστε τις οδηγίες» για τον κορονοϊό

Μετά την άφιξη του νέου κορονοϊού στην γειτονική Ιταλία, είναι ακόμη πιο πιθανό σύντομα να εντοπιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός, απλώς συμμόρφωση με τις οδηγίες, είπε παραθέτοντας τις σχετικές οδηγίες και παραμέτρους η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Έλενα Μαλτέζου Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις το Σαββατοκύριακο, ο ιός είναι πλέον στη γειτονιά μας, στην Ιταλία, μία χώρα από και προς την οποία υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων, στον τουρισμό, την εκπαίδευση, το εμπόριο, κτλ., είπε η κ. Μαλτέζου, κατά συνέπεια «είναι πιθανό κάποια στιγμή να έχουμε και εμείς στη χώρα μας κρούσμα ή κρούσματα» του νέου κορονοϊού, όπως και εάν αυτός προέλθει από κάποια άλλη χώρα.

Σημείωσε ωστόσο το θετικό στοιχείο της μέχρι τώρα… καθυστέρησης στην εμφάνιση συμβάντων στην Ελλάδα. «Οι κορονοϊοί όπως και άλλοι που χτυπούν το αναπνευστικό έχουν εποχικότητα, εμφανίζονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, επομένως όσο προχωρούμε μειώνεται η πιθανότητα», ανέφερε, αλλά τόνισε παράλληλα ότι «επιδημιολογικά δεν γνωρίζουμε πώς συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος ιός, ό,τι ξέρουμε προέρχεται από άλλους κορονοϊούς». Σε κάθε περίπτωση, κερδίζεται χρόνος τόσο για την προετοιμασία όσο και για να προκύψει πιθανώς κάποιο εμβόλιο.

Η κ. Μαλτέζου ανέφερε επίσης μία παράμετρο που έχει καταγραφεί για τους ιούς της γρίπης, ότι «όσο πιο εύκολα αποκτούν την δυνατότητα να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τόσο πέφτει η λοιμογόνος δύναμή τους και κάνουν πιο ήπια νόσηση», επαβαναλαμβάνοντας πάντως ότι ακόμη «δεν το ξέρουμε για τον συγκεκριμένο ιό».

Όσον αφορά την εξάπλωσή του από την Κίνα σε άλλες χώρες, η ίδια σημείωσε ότι το κλειδί είναι «το αν εγκατασταθεί ο ιός, εάν κάνει σταθερή μετάδοση στην κοινότητα, όπως μάλλον συμβαίνει στην Ιταλία. Από εκεί και πέρα, εάν τα πράγματα δεν τα ελέγξεις, γίνονται όλο και πιο δύσκολα».

Αναφέρθηκε επίσης στα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τα ποσοστά θανάτων μεταξύ των όσων νοσούν από τον ιό και φαίνεται να είναι «λίγο παραπάνω από 2%, ποσοστό σημαντικό εάν το συγκρίνει κανείς με την κοινή γρίπη. Αλλά δεν ξέρουμε όλα τα δεδομένα, δεν ξέρουμε τον παρονομαστή του κλάσματος», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ξέρουμε πόσοι νοσούν και πόσοι καταλήγουν, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι έχουν προσβληθεί … μπορεί κάποιοι να έχουν νοσήσει με ήπια συμπτωματολογία και δεν τους “πιάνει” το σύστημα … δεν έχουν προστεθεί στον παρονομαστή ώστε να είναι χαμηλότερο το ποσοστό».

Στα συμπτώματα της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό συμπεριλαμβάνονται αναπνευστικά συμπτώματα, δυσχέρεια, πυρετό, μυαλγίες (πόνους στο σώμα), κεφαλαλγίες (πονοκεφάλους), κτλ., εικόνα που θυμίζει την κοινή γρίπη.

Και σε αυτή την περίπτωση, αυξημένης επικινδυνότητας είναι οι ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και άτομα με χρόνιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Τα μέτρα προφύλαξης είναι επίσης τα ίδια με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, δηλαδή η αποφυγή του συγχρωτισμού με άλλα άτομα όσο είναι δυνατόν, η συχνή και καλή καθαριότητα των χεριών, η κάλυψη στόματος και μύτης στο φτάρνισμα και τον βήχα, η αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν. Ειδικά για άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή, καλό είναι να παραμένουν στο σπίτι τους, όπως υπογράμμισε.

Δεν συντρέχει λόγος πανικού σε καμία περίπτωση, κατέληξε η κ. Μαλτέζου, οι πολίτες πρέπει να ακούν τις οδηγίες που εκδίδουν οι υγειονομικές αρχές και να εφαρμόζουν τα προαναφερθέντα μέτρα.