Το εκδοτικό success story του Βαλάντη Ναγκολούδη από τους Μεταξάδες

Ο Βαλάντης Ναγκολούδης συγκαταλέγεται πια στους επιτυχημένους εκδότες της νέας γενιάς και αυτό που κάνει την ιστορία του ενδιαφέρουσα είναι αρχικά η καταγωγή του. Γεννήθηκε στους Μεταξάδες του Έβρου, αν και σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, αλλά έχει κάνει και ένα πέρασμα από τα Γιάννενα όπου είχε βρεθεί για να σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή.

Δέκα χρόνια πριν μαζί με τον Νίκο Κουμαρτζή έκαναν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα που ηταν ο εκδοτικός οίκος iWrite που βασιζόταν στην -τότε- διαδεδομένη πρακτική της αυτοέκδοσης. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης οι συγγραφείς δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τα βιβλία τους, αλλά παρόλα αυτά ο Ναγκολούδης είναι ιδιοκτήτης τριών εκδοτικών οίκων: iWrite, Δαιδαλέος και Πηγή.

Η κρίση δεν επηρέασε μόνο την πρακτική της αυτοέκδοσης, αλλά συνολικά την αγορά του βιβλίου γι’ αυτό και οι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να ψάξουν άλλες διεξόδους. Σήμερα, τα βιβλία των τριών εκδοτικών οίκων πωλούνται ιντερνετικά στην Amazon και τη Google ενώ ένα από τα βιβλία τους (που έχει γράψει η Μαρία Καραγιάννη) έχει μεταφραστεί στην κινεζική γλώσσα και κυκλοφορεί στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Οι τρεις εκδοτικοί οίκοι έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα 550 βιβλία και συνεχίζουν ακάθεκτοι ενώ έχουν μεγάλο άνοιγμα και στην αγορά της Κύπρου. «Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης μας αγκάλιασε από την αρχή και είμαι ευγνώμων στους παλιούς εκδότες και στους παλιούς βιβλιοπώλες, οι οποίοι μας καθοδήγησαν και σε πολλές περιπτώσεις μας προστάτεψαν στα πρώτα μας βήματα» λέει ο Βαλάντης Ναγκολούδης περιγράφοντας την αγορα της συμπρωτευουσας η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχημένη του πορεία.

με πληροφορίες από το voria.gr