Αλεξανδρούπολη: Kείμενο-παρέμβαση πολιτών σχετικά με περιστατικά εγκαταλείψεων και κακοποίησης κυνηγόσκυλων

Πολίτες του δήμου Αλεξανδρούπολης δηλώνουμε την ανησυχία μας σχετικά με την τήρηση της επικείμενης νομοθεσίας όσον αφορά την προστασία των κυνηγετικών σκύλων. Θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά ανησυχία μας ως πολίτες και νόμιμοι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς , σχετικά με την εγκατάλειψη άρρωστων και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση κυνηγετικών σκύλων, σε κάποια χωριά του Έβρου. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι φορείς και οι κυνηγοί – ιδιοκτήτες ζώων όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων καθώς και την ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν.

Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα περιστατικά εκ των πολυάριθμων, σε διαφορετικές περιοχές του Δήμου, που εμείς ως ευσυνείδητοι πολίτες, γινόμαστε πάρα πολύ συχνά μάρτυρες.

α)Την 27/11/2019, η Βαρβάρα Ευαγγελία Ασπιώτη, η Αικατερίνη Σφύρκου, ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης και ο κτηνίατρος του Δήμου Ιωάννης Κωνσταντέλης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό εγκατάλειψης και άθλιας κατάστασης ζώου, στην περιοχή της Νίψας, περιστατικό για το οποίο υπεβλήθη μήνυση κατά αγνώστου από την Ασπιώτη Βαρβάρα-Ευαγγελία, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, με Αρ. Πρωτ. 1009/6/275-α’. Εντοπίστηκε κυνηγετικός σκύλος, ράτσας Σεγκούτσι – ιταλικός ιχνηλάτης, αποστεωμένος, υπερβολικά ισχνός και αδύναμος να περιφέρεται στο χωριό, φανερά χαμένος. Ο σκύλος αυτός, σύμφωνα πάντα με τον κτηνίατρο του Δήμου, βρισκόταν σε ασιτία κοντά στους 2-3 μήνες και έτρωγε μέχρι και λάσπη για να επιβιώσει. Ο σκύλος αυτός είχε εντοπιστεί και από άλλους κατοίκους στο χωριό πριν από τον τραυματισμό του. Η προσπάθεια να προσεγγιστεί το ζώο για σίτιση καθώς και για να ενημέρωση του Δήμου ώστε να γίνει έλεγχος, κατέστη αδύνατη καθώς το σκυλί έτρεχε σε άθλια κατάσταση και δεν ήταν δυνατόν να πιαστεί. 45 λεπτά αργότερα βρέθηκε ο ίδιος σκύλος στην άκρη του δρόμου να αιμορραγεί από το στόμα, κόπρανα και αίματα γύρω του, με βραδύπνοια και βραδυκαρδία και σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση με τραύματα σε όλο του το σώμα. Ενημερώθηκε απευθείας ο κτηνίατρος του Δήμου και το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης. Ο κτηνίατρος βρισκόταν σε χειρουργείο και δεν ήταν εφικτό να έρθει άμεσα. Κατόπιν οδηγίες του κτηνιάτρου, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί το σκυλί άμεσα στο κτηνιατρείο του Δήμου για να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Η πρώτη εκτίμηση του κτηνίατρου ήταν ότι τα τραύματα που είχε το σκυλί φαίνεται να προκλήθηκαν από άλλο ζώο εξαιτίας της αδυναμίας του και του υποσιτισμού του. Ο σκύλος κατέληξε μετά από τέσσερις ημέρες νοσηλείας, την 01/12/2019, στο κτηνιατρείο του Δήμου.

β) Στις 07/03/2016 η φιλόζωη κάτοικος Χιλής, Μήλιου Χρυσή, βρήκε στην περιοχή της Χιλής εγκαταλελειμμένο καθαρόαιμο θηλυκό κυνηγόσκυλο ράτσας Αγγλικό Σέττερ, αστείρωτο, χωρίς λουρί και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, ηλικίας περίπου 5 ετών τότε, σύμφωνα με τον κτηνίατρο. Υποσιτισμένο, βρώμικο σε άθλια κατάσταση, περιφερόταν σχεδόν ένα χρόνο στην περιοχή της Χιλής. Το ζώο ελέγχθηκε από κτηνίατρο και βρέθηκε άρρωστο, θετικό στο τέστ για διροφιλαρίωση. Το ζώο έκανε θεραπεία πολυέξοδη και πολύχρονη, φροντίστηκε από εθελοντή κατά τα νόμιμα και υιοθετήθηκε. Επιπλέον μάρτυρες του περιστατικού αυτού είναι η Βαρβάρα Ευαγγελία Ασπιώτη, η Αικατερίνη Σφύρκου και ο κτηνίατρος που περιέθαλψε το σκυλί.

γ) Στις 20/03/2016 η Αικατερίνη Σφύρκου, βρήκε έξω από το σχολείο της Άνθειας, καθαρόαιμο θηλυκό κυνηγόσκυλο ράτσας Αγγλικό Σέττερ, αστείρωτο, χωρίς λουρί και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, ηλικίας περίπου 3 ετών, φανερά εγκαταλελειμμένο και υποσιτισμένο με σπασμένα τα δύο μπροστινά του δόντια. Το ζώο έλαβε κτηνιατρική βοήθεια, φροντίστηκε από εθελοντή κατά τα νόμιμα και υιοθετήθηκε. Επιπλέον μάρτυρες του περιστατικού αυτού είναι η Βαρβάρα Ευαγγελία Ασπιώτη και ο κτηνίατρος που περιέθαλψε το σκυλί.

δ) Τον Σεπτέμβριο του 2017, στο Μικρό Δέρειο, η Θεοδώρα Γιαγτζίδου εντόπισε κυνηγόσκυλο αρσενικό χρώματος καφέ με μαύρο, εγκαταλελειμμένο, τρομερά υποσιτισμένο, με υποψία ότι είναι τυφλό και κουφό, αφού δεν αντιδρούσε σωστά στα ανάλογα ερεθίσματα. Την επόμενη εβδομάδα, η εθελόντρια μετέβη στο Μικρό Δέρειο με σκοπό να μεταφέρει τον σκύλο σε κτηνίατρο. Ο σκύλος εντοπίστηκε μετά από ώρα, σε απόσταση 20 λεπτά με το αυτοκίνητο, σε ερημική περιοχή ανάμεσα σε Μικρό και Μεγάλο Δέρειο. Δεν είχε ηλεκτρονική σήμανση, ζύγιζε μόλις 9 κιλά ενώ έπρεπε να ζυγίζει 17, είχε κατεστραμμένο συκώτι, διροφιλαρίωση (σκουλήκι στην καρδιά) και αποδείχτηκε ότι είχε εγκεφαλική βλάβη λόγω χρόνιων επιληπτικών κρίσεων που δεν αντιμετωπίστηκαν ιατρικά, απλά αφέθηκε το ζώο στη μοίρα του. Έκτοτε το ζώο φιλοξενείται και λαμβάνει καθημερινά θεραπεία και ειδική τροφή, με τα έξοδα να βαραίνουν αποκλειστικά τον εθελοντή και μεγάλη ανάγκη για ειδική μεταχείριση.

ε) Τον Αύγουστο του 2018, κυνηγόσκυλο θηλυκό, χρώματος καφέ με μαύρο, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, εντοπίστηκε σε ανοιχτή δεξαμενή γεμάτη με υγρή πίσσα σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο μανιταριών στο χωριό Αγνάντια Έβρου. Οι άνδρες που εντόπισαν το ζώο παγιδευμένο στο ρευστό πετρέλαιο κάλεσαν σε βοήθεια τους πυροσβέστες και την πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Αλεξανδρούπολης «Φροντί-ΖΩ». Παραμένει άγνωστο το πόσες ώρες ή μέρες ήταν το ζώο κολλημένο στην πίσσα και η προσπάθεια απεγκλωβισμού του ήταν πολύωρη. Το συγκεκριμένο σημείο και η συγκεκριμένη δεξαμενή χρησιμοποιείται από τους ντόπιους για την εξόντωση των ανεπιθύμητων ζώων, καθώς μέσα εκεί βρέθηκαν και τα πτώματα δύο ακόμα σκυλιών. Το συγκεκριμένο γεγονός δημοσιεύθηκε και από ΜΜΕ. Πηγή: zoosos.gr

στ) Τον Μάρτιο του 2019, η Θεοδώρα Γιαγτζίδου και ο Κωνσταντίνος Παντελίδης, εντόπισαν στην περιοχή της Κίρκης, κυνηγόσκυλο αρσενικό, τρομερά υποσιτισμένο με δυσκολία στο περπάτημα από την ασιτία. Έλαβε κτηνιατρική βοήθεια και στην συνέχεια επανεντάχθηκε όπου και εξαφανίστηκε στην πορεία. Οι εθελοντές επικοινώνησαν με τον Κ.Σ.Α. (Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης), για συνεργασία σχετικά με τον εντοπισμό του ζώου. Από όσο γνωρίζουμε δεν έγιναν περαιτέρω ενέργειες από τον κυνηγετικό σύλλογο.

ζ) Τον Οκτώβριο του 2017, εντοπίστηκε από την Βαρβάρα-Ευαγγελία Ασπιώτη, στην περιοχή της Νίψας, κυνηγόσκυλο θηλυκό νεαρής ηλικίας και ράτσας Σεγκούτσι, υποσιτισμένο, αστείρωτο σε οίστρο και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση. Έλαβε κτηνιατρική βοήθεια από προσωπική παρέμβαση, στειρώθηκε και υιοθετήθηκε.
Στην περιοχή της Νίψας, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου, συναντάμε τουλάχιστον δύο με τρία εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα ανά μήνα, κάθε χρόνο, με έξαρση κατά την κυνηγετική περίοδο. Τα ζώα αυτά είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους υποσιτισμένα, ανεμβολίαστα, αστείρωτα, άρρωστα, κακοποιημένα και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ανεξέλεγκτες γέννες και δυναμική αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, πολυάριθμα περιστατικά δηλητηριάσεων(φόλες), κακοποίηση και βασανισμός ζώου, όπως επίσης και ζώα υποσιτισμένα να τρώγονται μεταξύ τους. Επιπρόσθετα όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί εις βάρος των κυνηγών, δυσφημώντας τους, των λοιπών ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς οι οποίοι είναι τυπικοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους, αλλά και των ευσυνείδητων φιλόζωων πολιτών/εθελοντών, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά για να σώσουν τα ζώα που κάποιοι εγκαταλείπουν. Η εγκατάλειψη είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και υπάρχει διοικητικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνει η αστυνομία ανεξαρτήτως της ποινικής διαδικασίας.

Θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά ανησυχία μας ως πολίτες και νόμιμοι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς , σχετικά με την εγκατάλειψη άρρωστων και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση κυνηγετικών σκύλων, σε κάποια χωριά του Έβρου.

Και συγκεκριμένα αναφερόμενοι στο αντικείμενο του θέματος, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014 που αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών των κυνηγετικών σκύλων, αλλά και την ευθύνη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην εφαρμογή αυτή, ήτοι:
Σύμφωνα με το Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» έχουν θεσπιστεί απαιτήσεις για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς μη εξαιρουμένων των κυνηγετικών σκύλων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η τήρηση των συνθηκών καλής διαβίωσης των ζώων αυτών, αλλά και η ορθολογική διαχείριση του πληθυσμού των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς, ο οποίος αποτελεί δυναμικό παράγοντα που επηρεάζει αποφασιστικά τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων στη χώρα μας, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οξυμμένο πρόβλημα.

Ειδικότερα στο άρθρο 5 του Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014 :

α) ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου υποχρεούται:

• Να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του, • Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου,

• Να μεριμνά για την κτηνιατρική του εξέταση, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, • Να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένη στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου που του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης, • Κατά την οποιαδήποτε μετακίνηση, μαζί με το σκύλο του να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του και όσον αφορά την εγγραφή του αριθμού της σήμανσης των ζώων, αλλά και του εν ισχύ αντιλυσσικού εμβολιασμού τους, • Να χρησιμοποιεί κατά τη μεταφορά του σκύλου μεταφορικά μέσα κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο στη φυσική θέση του σώματος του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό όποτε αυτό επιθυμεί, • Να μην εγκαταλείπει το ζώο του και να ενημερώνει για κάθε μεταβολή το τηρούμενο μητρώο καταγραφής των ζώων.

β) Διοικητικές κυρώσεις Ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014 • Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας του κυνηγετικού σκύλου σε οποιαδήποτε μετακίνηση του ζώου επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ. • Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης (τσιπ) και καταγραφής του κυνηγόσκυλου ή της δήλωσης απώλειας τους επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ. • Απουσία εν ισχύι εμβολιασμού λύσσας (ισχύς εμβολίων 1 έτος) και μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας που προβλέπεται επισύρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Η χορήγηση μεταλλικής κονκάρδας ένδειξης αντιλυσσικού εμβολιασμού είναι υποχρέωση του κτηνιάτρου σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1α του ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4235/2014. • Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. • Αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη ή άλλο πρόσωπο ή κτηνίατρο επισύρει διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας επαγγέλματος του κτηνιάτρου. • Η καθοιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων ελέγχου καθώς και η μη παροχή ή η παροχή ψευδών, ελλιπών ή/και ανακριβών πληροφοριών και στοιχείων επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

γ) Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων σύμφωνα με την παράγραφο 14 του άρθρου 1 του Ν 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν 4235/2014 είναι οι υπάλληλοι: • της Ελληνικής Αστυνομίας, • της Δασικής Υπηρεσίας, • των Τελωνείων, • των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), • του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής • και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας (θηροφύλακες) των κυνηγετικών οργανώσεων.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι από τους παραβάτες των διατάξεων περί ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας θήρας (άρθρο 5 παρ. 5). Η αρμόδια αρχή έκδοσης (και ανανέωσης της άδειας κυνηγίου), οφείλει να εξακριβώνει τη σήμανση του ζώου ή μη των ζώων που έχει στην κατοχή του ο κυνηγός πριν την έκδοση ή την ανανέωση άδειας κυνηγίου καθώς και να αφαιρεί αυτή, στην περίπτωση εντοπισμού μη σημασμένων σκύλων, μέχρι τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη του κυνηγετικού σκύλου, η οποία τεκμηριώνεται με την επίδειξη του ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ή του διαβατηρίου του σκύλου του.

δ)Ποινικές κυρώσεις άρθρο 20 Ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014
• Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου, (άρθρο 6, παρ. 1 και άρθρο 10 παρ. 1) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. • Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α΄ και β΄ του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. • Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. • Οι παραβάτες της διάταξης της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5, καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) μέχρι οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ. • Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή και διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο Δήμο για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων. • Σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές, που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 διπλασιάζονται.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε
• Το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για τις νόμιμες ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να συμβάλλει στην εφαρμογή του νόμου αυτού, με εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους της τήρησης των υποχρεώσεων του κάθε κυνηγού, όσον αφορά την ηλεκτρονική σήμανση του σκύλου ή των σκύλων που κατέχει με την επίδειξη του/των ενημερωμένου/ων βιβλιαρίου/ων υγείας ή του/των διαβατηρίου/ων του/των σκύλου/ων του, καθώς και για την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου.

• Τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης και τον Σύλλογο Φίλων Κυνηγών Ν.Έβρου, να ενημερώνουν τακτικά τα μέλη τους για τις υποχρεώσεις τους ως ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, εστιάζοντας στην υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους η οποία συνδέεται με την κατοχή άδειας κυνηγίου.

• Την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

• Τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.