Οροφή από φωτοβολταϊκά και αντιπλημμυρική θωράκιση θα διαθέτει το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής

“Θέλουμε να φτιάξουμε τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”, τόνισε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano στην εκδήλωση παρουσίασης της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και ειδικά για το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, ανέφερε ότι έχει σχεδιαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίζονται τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί, και υπενθύμισε ότι πέριξ του νέου νοσοκομείου θα φυτευτούν περισσότερα από χίλια δέντρα.

Επανέλαβε, δε, οτι “αυτό που είναι σημαντικό σε ένα νοσοκομείο δεν είναι μόνο να έχουμε άριστες παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, αλλά χρειάζεται να έχουμε και τη φύση, που βοηθάει τον ασθενή. Δεν θα είναι “τυφλά” τα δωμάτια, δεν θα είναι στο σκοτάδι, ακόμα και τα χειρουργεία θα έχουν θέα στο εξωτερικό περιβάλλον”.

Επιπλέον σημείωσε οτι η οροφή του νοσοκομείου θα είναι κατασκευασμένη από φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία θα συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία. “Στόχος μας είναι να είμαστε ουδέτεροι σε σχέση με το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από αλλού. Βεβαίως θα έχουμε για λόγους ασφαλείας, όμως θέλουμε να έχουμε μηδενικές εκπομπές. Το ξέρω ότι δεν έχουμε φτάσει εκεί, αλλά το προσπαθούμε. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτά τα φωτοβολταϊκά κάνουν δύο πράγματα: Πρώτον, συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία, και δεύτερον, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διότι δεν θερμαίνεται το κτίριο από την ακτινοβολία. Έτσι εξοικονομούμε ενέργεια γιατί δεν χρησιμοποιούμε τόσο πολύ τα κλιματιστικά”, επεσήμανε.

 

inkomotini.news