Κορωνοϊός: Το ΕΚΑΒ συνιστά “Ψυχραιμία”

“Ψυχραιμία” ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, που ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Έβρου για να παρακολουθήσει την άσκηση ετοιμότητας αντιμετώπισης ενδεχόμενου κρούσματος του κορωνοϊού.

Η άσκηση έγινε από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και το προσωπικό του Νοσοκομείου και το σενάριο προέβλεπε τη μεταφορά δύο ανθρώπων με συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό στο Νοσοκομείο και εν συνεχεία την νοσηλεία τους.

“Σήμερα εφαρμόστηκαν οι διαδικασίες κατά γράμμα, καταγράφηκαν κάποια κενά και ελλείψεις, αλλά πολύ μικρής σημασίας πλην όμως οι ασκήσεις γι αυτό το λόγο γίνονται”, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, για να συμπληρώσει ο διοικητής του Νοσοκομείου Βαγγέλης Ρούφος, ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και το νοσοκομείο έχει υψηλό δείκτη ετοιμότητας. Το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης άλλωστε, είναι ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα – σημεία αναφοράς στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Η άσκηση βέβαια προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις εντός του νοσοκομείου, καθώς για την διεξαγωγή της “διαταράχθηκε” τρόπον τινά η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος. Παρά ταύτα, το συμπέρασμα το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ λέγοντας: “Οι ασκήσεις γίνονται για να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν γίνονται για να σπείρεται ο πανικός. Και αν έρθει ο κορωνοϊός δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει ήδη με τη γρίπη τύπου Α ή Β. Άρα ναι μεν εγρήγορση και προετοιμασία, αλλά οπωσδήποτε ψυχραιμία”.

Αντίστοιχες ασκήσεις γίνονται σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας ενόψει του σχεδιασμού που έχει καταρτίσει το υπουργείο υγείας για τη διαχείριση του ιού, εφόσον αυτός εμφανιστεί στην Ελλάδα.