ΠΑ.Μ.Ε. Έβρου: «Στο χέρι μας είναι η νέα χρονιά να είναι καλή!»

Η «JUMBO» ανοίγει τα καταστήματά της όλες τις Κυριακές – και τις 52 –  σε Πρέβεζα και Κατερίνη, το ίδιο ήδη κάνουν και άλλες εταιρίες. Όλοι οι εργοδότες, ακόμα και αυτοί που τη δεδομένη στιγμή ανοίγουν τις 2, τις 8 ή τις 32 Κυριακές, δηλώνουν ότι διαθέτουν το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσουν σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τους το έχουν εξασφαλίσει.

Το 2013 ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με νόμο επέβαλλαν τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές για όλα τα καταστήματα. Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η δυνατότητα στους μεγαλέμπορους να ανοίγουν τα καταστήματά τους 32 Κυριακές, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Στη συνέχεια πήρε ξανά τη σκυτάλη η ΝΔ το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει την κυριακάτικη αργία και στους εργαζόμενους των αποθηκών τροφίμων και logistics.

Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι Περιφέρειες, που με τις αποφάσεις τους επιτρέπουν το άνοιγμα εμπορικών επιχειρήσεων Κυριακές και αργίες.

Στον κλάδο του Εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η επέκταση της εργάσιμης μέρας. Το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζόμενων στο Εμπόριο μέσω των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, τις μηνιαίες – 3μηνες – 6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς, που ξεκινούν στον κλάδο από τα 180-200 ευρώ.

Τα απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο να έχουν έναν άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής-αργίας, χτυπούν στην καρδιά τη ζωή του εμποροϋπαλλήλου αλλά και τη ζωή συνολικά μιας εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της εργαζόμενο στον κλάδο του Εμπορίου.

Ένα είναι σίγουρο, η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά δεν είναι μονόδρομος. Από εμάς εξαρτάται αν θα αλλάξουμε αυτή την κατάσταση ή θα συμβιβαστούμε στο συνεχές ξεζούμισμα. Να δυναμώσουμε κι άλλο το σωματείο μας, με τη συμμετοχή μας σε αυτό. Να σπάσουμε το φόβο και την απογοήτευση και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς.

Μπροστά μας έχουμε μεγάλους αγώνες ενάντια στη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τον περιορισμό των κινητοποιήσεων, την εφαρμογή όλων όσα ήδη έχουν ψηφίσει τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή.

Στο χέρι μας είναι η νέα χρονιά να είναι καλή!  Οι εργαζόμενοι μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις, διεκδικώντας όλα όσα έχουμε ανάγκη για να εργαζόμαστε και να ζούμε καλύτερα.

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Οργανωμένοι με το σωματείο μας διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
  • 5ήμερο – 8ωρο – 40ωρο, πλήρης και σταθερή δουλειά με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                                        Ο γεν. γραμματέας

 

 

 

 

Κλάδης Διονύσης                                                                       Χιώνης Γιάννης