Στ. Πέτσας από την Αλεξανδρούπολη: “Δεν θα υπάρχουν μόνιμοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Θράκη”

Ιδιαίτερο μήνυμα για το μεταναστευτικό ζήτημα έστειλε από Αλεξανδρούπολη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Πρώτα απ’ όλα ο κος Πέτσας απάντησε στο αν η Θράκη συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό διαχείρισης του ζητήματος από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι: “Τα κλειστά κέντρα θα γίνουν εκεί που έχουμε πει. Δεν περιλαμβάνονται στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα του Έβρου αλλά και γενικα της Θράκης, όπου η Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα: δεν μιλάμε για παραμονή του 1% του – μάλλον για μεταφορά μεταναστών και προσφύγων μέχρι το ύψος του 1% του πληθυσμού της Περιφέρειας ας πούμε σε μία ημιμόνιμη βάση, αλλά  θα είναι προσωρινή.

Δεν θα υπάρχουν μόνιμοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα μένουν στον Έβρο ή στη Θράκη γενικά και στα νησιά μας, για λόγους ευνόητους, αλλά θα υπάρχει αυτή η ροή. Η ροή η οποία θα έχει να κάνει με την ταυτοποίηση, με το ζήτημα της απονομής καθεστώτος ασύλου και αν δεν απονέμεται αυτό το καθεστώς διεθνούς προστασίας, θα μεταφέρονται στα Κέντρα σε άλλες περιοχές μέχρι να γίνει η επιστροφή τους στην Τουρκία μέσω της εφαρμογής της κοινής δήλωσης ή σε κάποια άλλη χώρα αν δεν έχουν έρθει από κει”. 

Ο κος Πέτσας επαναδιατύπωσε την πάγια -πια- θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι “το πρόβλημα σήμερα δεν είναι προσφυγικό όπως ήταν κατά βάση το 2015-16 άλλαξε χαρακτήρα στην πορεία των ετών και τώρα είναι πολύ περισσότερο μεταναστευτικό παράτυπων οικονομικών μεταναστών παρά προσφυγικών”. 

Κατά τα λεγόμενα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, η κυβέρνηση έχει εξ αρχής θέσει τέσσερις άξονες διαχείρισης του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος και εργάζεται πάνω σε αυτούς. Πρώτος άξονας είναι η φύλαξη των συνόρων, ο δεύτερος η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ο τρίτος η αύξηση των επιστροφών, ο τέταρτος η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και όλα αυτά την ώρα που επιχειρείται η διεθνοποίηση του ζητήματος παντί τρόπω.

Όλοι αυτοί οι άξονες συγκεράζονται υπό τη σκέπη του επανιδρυθέντος υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής υπό την ηγεσία του κου Μηταράκη, ο οποίος είναι “ένας άνθρωπος που προέρχεται από περιοχή που σηκώνει ένα μεγάλο βάρος (Χίος) και ο ρόλος του είναι “τρέξει” προγράμματα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κος Πέτσας, ο ρόλος του κου Μηταράκη δεν ακυρώνει τους ρόλους όσων έχουν ασχοληθεί ή/και ασχολούνται ακόμα με το προσφυγικό/μεταναστευτικό όπως οι κύριοι Στεφανής και Κουμουτσάκος.

Οι νέοι συνοριοφύλακες θα έχουν εξοπλισμό 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αλεξανδρούπολη, ο Στέλιος Πέτσας επισκέφθηκε και το ΤΣΦ Φερών, όπου συνάντησε συνοριοφύλακες που υπηρετούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η επικείμενη πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων, που αναμένονται από τους υπάρχοντες ως “σανίδα σωτηρίας” στην προσπάθεια διαχέιρισης των ροών αλλά και ο υπό σύσταση Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης των Συνόρων.

Σε συνέντευξή του, ο κος Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε οι νέοι συνοριοφύλακες να βρουν και έτοιμο εξοπλισμό όταν θα αναλάβουν υπηρεσία, κάτι το οποίο αναμένεται στο τέλος της Άνοιξης.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχει ζητηθεί και η συνδρομή του Eurogroup, αφού η κυβέρνηση αιτήθηκε εξαίρεσης των δαπανών για τον εξοπλισμό της συνοριοφυλακής από το δημοσιονομικό πλαφόν της χώρας μας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2020 έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 1939 παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες.