Η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης θέλει πεζόδρομους στην πόλη ή όχι;

Την πρόθεσή της  να αλλάξει το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των πεζοδρόμων στην πόλη, κατέστησε σαφές στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης.

Για την ακρίβεια, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού εισηγήθηκε στη συνεδρίαση την προσθήκη μίας νέας παραγράφου στον υφιστάμενο ώστε να επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων τόσο από τους υπάρχοντες πεζόδρομους της πόλης, όσο και από αυτούς που θα δημιουργηθούν και μάλιστα σε 24ωρη βάση.

Η πρόταση αυτή αρχικά εκτιμήθηκε ως “δούρειος ίππος” άρσης της πεζοδρόμησης της οδού Κύπρου, όμως η συζήτηση έφερε ενώπιον των συμβούλων το προφανές: ότι δηλαδή, η αλλαγή του κανονισμού επηρεάζει τη λειτουργία όλων των πεζοδρόμων της Αλεξανδρούπολης, που εν προκειμένω είναι τέσσερις (ταχυδρομείο, Κανάρη, δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών και Κύπρου) και έτσι η πρόταση Βουρδόλη άρχισε να αποκτά τις πρώτες αρνητικές κριτικές. “Η πρόταση αυτή είναι βόμβα στα θεμέλια λειτουργίας όλων των πεζοδρόμων” ο Γιώργος Καΐσας ενώ λίγο νωρίτερα το ίδιο είχε επισημάνει και ο Σάββας Δευτεραίους σπεύδοντας μάλιστα να διευκρινίσει ότι γι’ αυτό το λόγο επρόκειτο να ψηφίσει αρνητικά.

“Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους πεζοδρόμους, τι θα απογίνουν;” διερωτήθηκε ο Κώστας Γκοτσίδης κάτι που προβλημάτισε και τον Βαγγέλη Μυτιληνό, αλλά δεν τον απέτρεψε από το να συμφωνήσει με την πρόταση της διοικούσας παράταξης.

Η συζήτηση διήρκησε περίπου μία ώρα και κατέληξε σε μία ψηφοφορία – παρωδία, κατά την οποία το προεδρειο και η γραμματεία αδυνατούσαν όχι απλώς να προσδιορίσουν τα “υπέρ” και τα “κατά”, αλλά ακόμη και το σύνολο των παριστάμενων συμβούλων, αφού τους έβγαλαν 45 (σ.σ. το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρουπολης απαρτίζεται από 41ω μέλη).

Η προσπάθεια πάντως απέδωσε καρπούς και το μέτρημα κατέληξε σε 20 θετικές και 20 αρνητικές ψήφους, πάντα επί της πρότασης Βουρδόλη. Με αυτό το αποτέλεσμα κρίθηκε αρχικά, ότι το θέμα “δεν περνάει” γιατί δεν είχε την πλειοψηφία του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, όμως μία ώρα μετά ο Γιώργος Κιζιρίδης μετέφερε στο Σώμα την άποψη της νομικής υπηρεσίας του δήμου Αλεξανδρούπολης, που εκτίμησε ότι το θέμα “περνάει”.

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης εν τούτοις, “έκανε γυριστή” και ενημέρωσε το Σώμα ότι όλη η συζήτηση επί του θέματος καθίσταται άκυρη διότι έπρεπε να είχε συζητήσει επί αυτής και η Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί! Πάντως, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Ναϊτίδης, κλήθηκε να ψηφίσει στην ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου δίνοντας θετική ψήφο στην πρόταση Βουρδόλη και αυτή η κίνησή του -κατά κάποιους- εξέπληξε αρνητικά τον Βαγγέλη Λαμπάκη.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι οι Σύμβουλοι αποχώρησαν από την αίθουσα χωρίς να έχουν σαφή εικόνα για την απόφαση που έλαβαν. Δεν κατάλαβαν δηλαδή αν νομιμοποίησαν ή όχι την πρόθεση της δημοτικής αρχής να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των πεζοδρόμων της πόλης και ουσιαστικά να τους καταστήσει μη-πεζόδρομους.

Όσο για την οδό Κύπρου και την άρση της πεζοδρόμησής της, αυτή μπορεί να υπόκειται στον συγκεκριμένο κανονισμό, έστω μερικώς, αλλά ο κος Ζαμπούκης ξεκαθάρισε ότι θα συζητηθεί εκτενώς σε άλλη συνεδρίαση και με δηλωμένη την πρόθεση της διοικούσας παράταξης να την επαναφέρει στο πρότερο καθεστώς. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.