Μάκρη Αλεξανδρούπολης: Και μία γυναίκα βούτηξε για να πιάσει τον Σταυρό

Οκτώ άνδρες και ανάμεσά τους μία γυναίκα βούτηξαν στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης για την ανάσυρση του τιμίου Σταυρού από το λιμανάκι του οικισμού.

Η συμμετοχή γυναικών στην προσπάθεια για ανάσυρσης του Τιμίου Σταυρού όταν αυτός καταδύεται τα Θεοφάνεια δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, γι’ αυτό και όποτε συμβαίνει έλκει τα βλέμματα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η συμμετοχή των γυναικών στη “μάχη” του Σταυρού δεν είναι απαγορευμένη μεν, πλην όμως αντιβαίνει ηθικούς κανόνες καθώς οι γυναίκες θα έπρεπε να σεμνύνονται να εμφανιστούν μπροστά στον ιερέα με την περιβολή που προϋποθέτει η βουτιά για την ανάσυρση του Σταυρού.

Έτσι καταγράφηκε στο συλλογικό ασυνείδητο ότι η προσπάθεια ανάσυρσης του Τιμίου Σταυρού είναι “αντρική” υπόθεση, γι’ αυτό και η συμμετοχή των γυναικών είναι σχεδόν μηδαμινή.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί απόπειρες γυναικών να ανασύρουν τον Σταυρό ανά την Ελλάδα, αν και οι περισσότερες εξ αυτών δεν συμμετείχαν ουσιαστικά στη “μάχη”, αλλά κυριως στη διαδικασία, εκπληρώνοντας προσωπικά τάματα.

Επίσης, σε ορθόδοξες κοινότητες του εξωτερικού έχουν γίνει επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των γυναικών από τη διαδικασία αυτή.

Φωτό & Video: Facebook / Kritis Kritou