Οι εταιρείες μειώνουν το κόστος των GB στην κινητή

Tην απεριόριστη χρήση δεδομένων για τον μήνα Ιανουάριο ανήγγειλε χθες η Vodafone. Ολοι οι πελάτες της, πληρώνοντας δύο ευρώ, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους απεριόριστη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής της εταιρείας.

Είναι η δεύτερη προωθητική προσφορά της Vodafone που ανακοινώνεται μέσα σε λίγες ημέρες. Είχε προηγηθεί εκείνη που έγινε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, και η οποία παρείχε σε όλους τους πελάτες της απεριόριστη χρήση δεδομένων στο δίκτυο Vodafone για 7 ημέρες. Η προσφορά αυτή μάλιστα έγινε χωρίς χρηματικό αντίτιμο από την πλευρά του πελάτη.

H προωθητική αυτή ενέργεια ήρθε σε απάντηση εκείνης της Cosmote, η οποία είχε προσφέρει για 10 ημέρες εντός των εορτών απεριόριστη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής. Και η προσφορά αυτή έγινε χωρίς αντίτιμο από την πλευρά του πελάτη, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η Wind Ηellas.

Αν και οι παραπάνω ενέργειες έχουν καθαρά προωθητικό χαρακτήρα και περιορισμένη διάρκεια, εντούτοις φαίνεται ότι οι εταιρείες κινητής στην Ελλάδα άρχισαν να υλοποιούν τη συμφωνία με την κυβερνητική πλευρά για φθηνότερα δεδομένα στους Ελληνες χρήστες κινητών. Ισως η ταχύτητα των εταιρειών κινητής να μην ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά φαίνεται ότι οι εταιρείες κινούνται με γνώμονα τη μείωση του κόστους των GigaByte (GB), τουλάχιστον αναφορικά με τα πακέτα συμβολαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» για τις εταιρείες κινητής. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «υψηλό κόστος στις επικοινωνίες» και «καθαρές κουβέντες», στο συνέδριο του ΣΕΠΕ στις 25 Νοεμβρίου, χωρίς οι εταιρείες να έχουν λάβει έστω και την παραμικρή ειδοποίηση από πριν.

Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δεν μπορούσε να οδηγήσει σε μια ταχεία αποκλιμάκωση του κόστους των δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία. Αντίθετα χρειάζεται μελέτη και μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις θα εντείνονται οι προωθητικές και περιορισμένου χρόνου ενέργειες, όπως ήταν αυτές των Χριστουγέννων, αλλά και η χθεσινή της εταιρείας Vodafone.

Πάντως πυκνώνουν και τα νέα πακέτα συμβολαίου που προβλέπουν μείωση του κόστους στη χρήση Internet μέσω κινητού. H Cosmote έκανε την αρχή στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ανακοινώνοντας νέα χαρακτηριστικά στα πακέτα Cosmote Mobile S, Μ, L και XL. Κύριο χαρακτηριστικό είναι τα πολλαπλάσια δωρεάν δεδομένα τα οποία προσφέρονται στην ίδια ή και σε χαμηλότερη τιμή απ’ ό,τι πριν.

Σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν και οι ανταγωνιστές της εταιρείας. Η Vodafone, πέρα από τη χθεσινή ανακοίνωση, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε νέες ανακοινώσεις πακέτων με αναβαθμισμένο όγκο προπληρωμένων δεδομένων. Αυτό άλλωστε είχε υποσχεθεί η διοίκηση της εταιρείας, μέσω των ανακοινώσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου μειώνονταν κατά 50% οι χρεώσεις σε όλα τα «add-on» προγράμματα δεδομένων της Vodafone. «Σήμερα (σ.σ. 06.12.2019), κάνουμε το επόμενο βήμα και προσφέρουμε ακόμη περισσότερα data που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και τις εξελισσόμενες συνήθειες των πελατών μας», είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης. «Παράλληλα, εξετάζουμε και τις υπόλοιπες εμπορικές προσφορές των data στα υφιστάμενα προγράμματα συμβολαίου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με νέες ανακοινώσεις», είχε δηλώσει ο Χάρης Μπρουμίδης.

 

kathimerini.gr