Θύμα της “μονταζιέρας” ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος

Στο μάτι ενός ιντερνετικού κυκλώνα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ο οποίος δέχεται μία αήθη επίθεση -και ως πρόσωπο και ως ιδιότητα- μετά την “απομόνωση” μιας φράσης από το κηρυγμα του στις 29/12/2019.

Η αρχή του περί ου ο λόγος δημοσιεύματος χάνεται κάπου στο αχανές του διαδικτύου, πλην όμως η φράση που έχει απομονωθεί και κυκλοφορεί ως τίτλος σε αμφιβόλου ποιότητος δημοσιεύματα είναι η εξής: “Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως:Θα αγκαλιάσουμε τους Αλλοεθνείς θα πάρουν για νύφες και γαμπρούς τα παιδιά μας”

Η φράση αυτή, όντως του ανήκει και ειπώθηκε από τον ίδιο. Πλην όμως, εμπεριέχεται σε ένα συνολικό κείμενο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί “προτροπή”, αλλά είναι μέρος μιας αφήγησης κατά την οποία ο κ. Άνθιμος έκανε επισημάνσεις γι’ αυτά που έρχονται λόγω της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης διευκρινίζοντας όμως ότι υπάρχει λύση, την οποία και έδωσε πάλι στο ίδιο κήρυγμα.

«Ὅσοι θὰ ρθοῦν στὴν Πατρίδα μας, ἂν μᾶς βροῦν σκυμμένους, θὰ μᾶς προσπεράσουν. Ἂν μᾶς βροῦν συνειδητοποιημένους καὶ ὄρθιους, θὰ σταθοῦν μπροστά μας. Θὰ σεβαστοῦν τὴν  πνευματική μας παράδοση καὶ δίπλα μας, ἂς ἀναπτύξουν καὶ τὴν δική τους. Ὅμως· προσέξτε παρακαλῶ! εἶπα: «δίπλα μας», ὄχι «ἐπάνω» μας. Νὰ χτίσουν τὰ ἱερά τους, νὰ ἐμφανίσουν τὰ ἔθιμά τους, νὰ ἀναρτήσουν τὰ σύμβολά τους καὶ νὰ γιορτάσουν τὶς γιορτές τους, ἐπειδὴ ἡ ἑλληνικὴ δυναμικὴ ψυχὴ καὶ ἡ Ὀρθόδοξη χριστιανικὴ πνευματικότητα, δὲν ἔχουν νὰ φοβηθοῦν τίποτε ἀπολύτως. Ἀρκεῖ νὰ ὑπάρχουν!», είπε συγκεκριμένα ο κος Άνθιμος καλώντας όλους να ενστερνιστούν και να ενισχύσουν τις αρχές που πρεσβεύει η Ορθοδοξία, ως “ασπίδα” σε όσα έρχονται.

Τώρα, το γιατί ορισμένοι προτίμησαν να απομονώσουν μία φράση του και να τον ρίξουν βορά στα νύχια “Μακεδονομάχων” και άλλων τινών ιντερνετικών -μάχων, αυτή είναι μία άλλη ιστορία.

Πάντως τα σχόλια που δέχεται η ανάρτηση σε φεησμπουκικές ομάδες όπως η “Μακεδονία Γη ελληνική” είναι τουλάχιστον κατάπτυστα και τα περισσότερα εξ αυτών ποινικώς κολάσιμα. Στην πλειοψηφία τους δε, έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με το ‘χριστιανικό’ πνεύμα που κατ’ επίφαση πρεσβεύουν οι γράφοντες αυτά.

Από τα περίπου 400 σχόλια, παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα (το πλέον σεμνό):