Η Ορεστιάδα έχει πλέον μνημείο αφιερωμένο στην Ποντιακή Γενοκτονία

Ένα μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διαθέτει πλέον ο δήμος Ορεστιάδας, το οποίο μάλιστα αποκαλύφθηκε επίσημα το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου. Το μνημείο απεικονίζει μία Πόντια μητέρα με το παιδί της και έναν Πόντιο άνδρα και για την ανέγερσή του, ο δήμος συνεργάστηκε στενά με τον Σύλλογο Ποντίων βορείου Έβρου “Διγενής”- γεγονός που υπογράμμισε στην ομιλία του ανήμερα των αποκαλυπτηρίων ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης.

“Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να στείλουμε ένα μήνυμα εντός και εκτός συνόρων” είπε στον χαιρετισμό του ο κος Μαυρίδης και σε άλλο σημείο τόνισε ότι “όσο και αν κάποιοι διστάζουν να μιλήσουν για γενοκτονία και να εξαφανίσουν τα στοιχεία, οι 353.000 ψυχές είναι μια τραγική πραγματικότητα κι εμείς εδώ από την Ορεστιάδα θα υψώνουμε κάθε μέρα τη φωνή μας”.

Το ποντιακό στοιχείο στον Έβρο είναι περισσότερο έντονο στο νότιο τμήμα του νομού, παρ’ όλα αυτά η παρουσία του είναι υπαρκτή και στον βόρειοι. Οι Πόντιοι αποτελούν και αυτοί μέρος του ψηφιδωτού που συνθέτει το πληθυσμιακό μωσαϊκό του βορείου Έβρου και η ανέγερση του μνημείου ήταν ένας φόρος τιμής.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αλλοιώσει την ιστορία μας, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεχάσει τη Γενοκτονία, έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία να το φωνάζουμε παντού και να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή”, κατέληξε ο δήμαρχος.