Έβρος: Ένας συνοριοφύλακας θυμάται πώς έσωσε ένα προσφυγόπουλο από βέβαιο θάνατο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει αυτές τις ημέρες η είδηση ότι δύο γυναίκες (πιθανόν αδερφές) βρέθηκαν νεκρές στην όχθη του ποταμού Έβρου στις Φέρες, αγκαλιασμένες και έχοντας χάσει τη ζωή τους από το κρύο.

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, ένας συνοριοφύλακας θυμάται και μοιράζεται με τους αναγνώστες του “R” μία προσωπική του ιστορία, όταν εν ώρα υπηρεσίας στον κεντρικό Έβρο έσωσε τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού, μαζί με τους συναδελφους του. Η ιστορία του:

“Πριν 14 χρόνια σε μια απο τις καθημερινές περιπολίες ελέγχου παρέβριας ζώνης ευθύνης τελωνείου Σουφλιου γίνεται ο εντοπισμός μιας οικογένειας αποτελούμενης από 3 παιδιά, πατέρας, μητέρα και αδέρφια αυτών. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στο -10.

Ερχόμενος μέσα στο τμήμα ο συνάδελφος Θανάσης, δακρυσμένος, μου λέει: “Ηλία η μητέρα κρατάει στην αγκαλιά της ένα παιδί πεθαμένο”.

Αρχίσαμε να κοιτάμε σαστισμένοι ο ένας τον άλλο:”Σάκη φέρε το παιδί μέσα γρήγορα”.

Ήταν ένα κοριτσάκι περίπου 7 ετών, ξανθό και παγωμένο με τεντωμένα χέρια – πόδια και ανοιχτά τα μάτια,τα χείλια είχαν χρώμα μελανό. Κόβουμε τα ρούχα γρήγορα,τα οποία ήταν βρεγμένα και παγωμένα σαν κόκκαλο και αρχίζουμε τις μαλάξεις με οινόπνευμα από το αριστερό μέρος, το μέρος της καρδιάς.Ταυτόχρονα ειδοποιούμε το ΕΚΑΒ που μας συμβουλεύει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε μέχρι να έρθουν να πάρουν το παιδί.

Μέχρι που έφτασε το ΕΚΑΒ τα χείλια του παιδιού από την μια μεριά άλλαξαν χρώμα προς το κόκκινο.Σε 15 λεπτά ήρθε το ασθενοφόρο και παρέλαβε το παιδί. Μέχρι να λήξει η βάρδια το παιδί που είχει μπει στην εντατική επανήλθε κατά 70% και μέχρι το πρωί ήταν όλα καλά. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτό το συμβάν ποτέ στην ζωή μου,και το μάθημα που πήραμε όλοι οι συνάδελφοι είναι: τείνω χείρα βοηθείας και ανθρωπιάς”. 

*Σημείωση “R”: Η ιστορία είναι όντως αληθινή και φυσικά τα στοιχεία του πρωταγωνιστή στη διάθεση του “R”. Εν τούτοις δεν αναφέρονται γιατί σημασία έχει η ιστορία καθαυτή και όχι τόσο το πρόσωπο. Το παιδί, που σήμερα είναι πάνω από 20 ετών, ζει στη Γερμανία.