Search
Close this search box.
Σήμερα 17/12 παρουσιάζεται η Θρακιώτικη φορεσιά των Ευζώνων

Σήμερα, 17 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, η νέα φορεσιά των Ευζώνων που είναι η Θρακιώτικη. Οι αγώνες των τοπικών συλλόγων και των πανελλήνιων θρακιώτικων σωματείων επιτέλους καρποφορούν και η θρακιώτικη φορεσιά εντάσσεται πλέον στις ιματιοθήκες της Προεδρικής Φρουράς.

Η θρακιώτικη φορεσιά θα φοριέται από τους Εύζωνες του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου και όχι στις 6 Απριλίου όπως έχει -λανθασμένα- διακινηθεί. Στις 14 Μαΐου τιμάται η επέτειος της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό και φέτος που η θρακιωτικη “ευζωνική” φορεσιά θα φορεθεί για πρώτη φορά συμπληρώνεται ένας αιώνας ελεύθερης Θράκης.

Συνολικά έχουν κατασκευαστεί έξι φορεσιές οι οποίες παρουσιάζονται σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την εκδήλωση θα τιμήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι Εύζωνες φορούν ντουλαμά ή φουστανέλα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές (όπως για παράδειγμα η ποντιακή που φοριέται στη μαύρ