Ερντογάν: “Μπορεί να κλείσουμε την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ”

Επί ξυρού ακμής κινούνται για άλλη μία φορά οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν ενοχλήθηκε σφόδρα από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτείων να αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο σουλτάνος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις του Iντσιρλίκ και του Κουρετσικ “αν χρειαστεί” κάλεσε την Αμερική να μην κάνει “ανεπανόρθωτες κινήσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών”.

Ως γνωστόν, η Αρμενική Γενοκτονία συντελέστηκε το 1915, ωστόσο η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει ως τέτοια (όπως άλλωστε και καμία Γενοκτονία που έχει διαπράξει), αλλά την χαρακτήριζει ως “τραγωδία από την οποία υπέστησαν σημαντικές απώλειες και οι δύο πλευρές”.

Η Άγκυρα άλλωστε έχει πολλάκις εκφράσει το αίτημα δημιουργία μικτής τουρκο-αρμενικής επιτροπής ιστορικών, ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα της Γενοκτονίας.

Πάντως, αν οι βάσεις κλείσουν όντως, αυτό θα συνιστά μία σημαντική αλλαγή στη λεκάνη της Μεσογείου και ίσως επιβεβαιώσει όσους είχαν προβλέψει ότι η σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με φόντο την Αλεξανδρούπολη, απλώς προλείανε το έδαφος για “μετακόμιση” της βάσης του Ιντσιρλίκ στον Έβρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.