Σπιτικό λικέρ Nutella… Χριστουγεννιάτικος Σοκολατένιος Πειρασμός στο ποτήρι

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μας βγαίνει μία ανάγκη να κακομάθουμε τον εαυτό μας και να περάσουμε ζεστές νύχτες δίπλα στο στολισμένο δέντρο. Φέτος δημιουργούμε ατμόσφαιρά γιορτής κάθε βράδυ, απολαμβάνοντας ένα κρεμώδες και γλυκόπιοτο λικέρ Nutella, που θα κάνει τα πάντα μαγικά και ονειρεμένα!

Το σπιτικό λικέρ Nutella, είναι ένα πανεύκολο ποτό, που φτιάχνεται σε 10 λεπτά, και χρειάζεται μόλις δύο μέρες ωρίμανσης στο ψυγείο, για απολαύσουμε τις νότες καβουρδισμένου φουντουκιού και την πλούσια, κρεμώδη γεύση σοκολάτας γάλακτος. Σερβίρεται κρύο με παγάκια, αλλά θα βάλει φωτιά στα γιορτινά βράδια!

Τα κρεμώδη λικέρ είναι η επιτομή των comfort drinks τα κρύα βράδια του χειμώνα. Κατεβαίνουν απαλά, αφήνοντας μία γλυκιά αίσθηση με την πλούσια γεύση κρέμας και ένα ελαφρύ «κάψιμο» στο τέλος, που κάνει ακόμα και αυτούς που δεν συμπαθούν το αλκοόλ να τα αγαπάνε.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος βρασμού: 15 λεπτά
Ποσότητα: Περίπου 1 λίτρο

Υλικά

300 γρ. Nutella
325 ml γάλα πλήρες ή 2% λιπαρά
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρ. ζάχαρη
120 ml βότκα

Σε μία μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη και την Nutella, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη σπάτουλα σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε ένα λείο μίγμα.
Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό με ξύλινη σπάτουλα.
Όταν το μίγμα κρυώσει προσθέτουμε τη βότκα και ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε σε μπουκάλια, κλείνουμε σφιχτά το πώμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 – 3 ημέρες, προκειμένου να αναδειχτούν όλες οι γεύσεις και να «ωριμάσει» σωστά το λικέρ.
Σερβίρουμε το σπιτικό λικέρ Nutella κρύο, προσθέτουμε πάγο και…
Απολαμβάνουμε!

Το σπιτικό λικέρ Nutella φυλάσσεται πάντα στο ψυγείο και σερβίρεται κρύο όπως είναι ή και με την προσθήκη πάγου ή μέσα σε κοκτέιλ. Αν θέλετε μπορείτε να το φυλάξετε ακόμα και στην κατάψυξη, αρκεί να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά να «αναπνεύσει».
Κουνάμε πάντα καλά την φιάλη πριν σερβίρουμε, για να ανακατευτούν ξανά τα υλικά, καθώς μπορεί να έχουν κάτσει στον πάτο τα πιο βαριά συστατικά. Αν πιάσει κρούστα στην επιφάνεια κουνάμε δυνατά και θα διαλυθεί.
Το σπιτικό λικέρ Nutella μπορεί να συντηρηθεί μόνο για 2 εβδομάδες, αν και είναι απίθανο να μην έχει καταναλωθεί νωρίτερα από αυτό το διάστημα!

Επιλέξτε κατά προτίμηση γάλα μακράς διαρκείας αντί ημέρας. Μπορείτε ακόμα και να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο φυτικό γάλα της προτίμησής σας. Χρησιμοποιήστε π.χ. ένα γάλα από φουντούκια, από τα οποία φτιάχνεται και η βάση της Nutella!

Η συνταγή είναι τόσο εύκολη και γρήγορη, που είναι προτιμότερο να φτιάχνετε μικρές ποσότητες για να το απολαμβάνετε πάντα φρέσκο και να μην το πετάτε επειδή περίσσεψε. Υπολογίστε τις ποσότητες που θα φτιάξετε και προσαρμόστε ανάλογα με τις ανάγκες σας!