Στο κενό οι προειδοποιήσεις Παυλόπουλου προς την Τουρκία

Στο κενό έπεσαν όπως όλα δείχνουν οι προειδοποιήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς την Τουρκία. Ο ΠτΔ από την Αλεξανδρούπολη, την οποία επισκέφτηκε εξ αφορμής του εορτασμού του πολιούχου της Αγίου Νικολάου, είχε πει μεταξύ άλλων: “Κατ’ αρχάς, η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας. Αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού. Και αναφέρομαι τόσο στις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, όσο και στο πογκρόμ και στους διωγμούς των Ελλήνων- και κυριολεκτώ, διότι κατά την Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν Εθνική Μειονότητα- της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και 1964 αντιστοίχως, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της ως τότε κραταιάς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να ξεχνά την τραγωδία των αγνοούμενων στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή στο Μαρτυρικό Νησί, το 1974”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημείωσε: “Όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς αυτή, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Προς τούτο έχουμε, όπως το αποδείξαμε ιστορικώς όταν χρειάσθηκε, και την βούληση και την δύναμη. Και σε αυτό το πλαίσιο θα υπερασπισθούμε τα Σύνορα, την Επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας”. 

Παράλληλα, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του ΠτΔ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία, εγκαλώντας την για τη μη αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Το γάντι του Κυριάκου Μητσοτάκη σήκωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος δήλωσε ότι η “Τουρκία αρνείται τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού” και τον κάλεσε εν πολλοίς να “ξαναδιαβάσει ιστορία”, αρνούμενος τα εγκλήματα της χώρας του εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

 Ο Ακσόι μίλησε για “εγκλήματα πολέμου” από την πλευρά της Ελλάδας και χαρακτήρισε την Μικρασιατική εκστρατεία ως “απόβαση στην Ανατολία”.