Τα PlaymoGreek ήρθαν στην Ορεστιάδα!

Μία πολύ πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα έκθεση φιλοξενείται για λίγες ημέρες στην Ορεστιάδα, τα φημισμένα πλέον PlaymoGreek. Πρόκειται για τις γνωστές φιγούρες Playmobil, που όμως φορούν παραδοσιακές φορεσιές!

Η έκθεση των PlaymoGreek φιλοξενείται από την Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας και θα διαρκέσει μέχρι την 8η Δεκεμβρίου.

Τι είναι τα PlaymoGreek

Τα PlaymoGreek γεννήθηκαν στο μυαλό του 22χρονου σήμερα Πέτρου Καμινιώτη ο οποίος συνδύασε την κλασική φιγούρα με την ελληνική παράδοση. Ο Πέτρος Καμινιώτης κατάγεται από την Καρδίτσα, αλλά ζει στην Αθήνα και αυτό που κάνει είναι να ντύνει τις μινιατούρες με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, φτιάχοντας τες μόνος του!

Όπως έχει πει σε διάφορες συνεντεύξεις του, τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι συνήθως χαρτί και ό,τι βρίσκει στο σπίτι, όμως το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Καταφέρνει και αποδίδει τέλεια τη φορεσιά που αποτυπώνει κάθε φορά και σύμφωνα με τον ίδιο ολοκληρώνει μία φιγούρα σε 5-6 ημέρες.

Πριν την κατασκευή μάλιστα ερευνά τη φορεσιά που σκοπεύει να κατασκευάσει αλλά και την παράδοση του τόπου από την οποία προέρχεται, ώστε να δώσει το δυνατόν πιστότερο αποτέλεσμα στο τελικό “ρούχο”.

Η εταιρία παραγωγής των Playmobil έχει ενημερωθεί για το “αναβάπτισμα” των ηρώων της και μάλιστα είναι και σε επαφή με τον Πέτρο. Ο ίδιος λέει ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπαίνει σε φάση “παραγωγής” των PlaymoGreek, παρά μόνο εμπλουτίζει την προσωπική του συλλογή, η οποία έχει εκτεθεί σε πολλά σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κάποια κομμάτια υπάρχουν σε μουσεία της Ελλάδας, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει μαζική παραγωγή.

Αυτό που κάνει πάντως είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν και έχουν τραβηχτεί από τον Σταμάτη Γκροζούδη στην έκθεση που φιλοξενει η Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας

Γενίτσαρος και Μπούλα από τη Νάουσα
Μάνα και κόρη από την Κάρπαθο
Λευκάδα
Κερκυρα
Πόντος
Αλεξάνδρεια / Γιδάς (δεξια: κεφαλόδεσμος το φημισμένο “κατσούλι”)
Κοζανη
Γκαγκαβούζα