Η Μαρέβα και η διαθρησκευτική Διακήρυξη Ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία που υπογράφηκε στην Αλεξανδρούπολη

Ήταν Σεπτέμβριος του 2018 όταν οι Μουφτήδες και οι Μητροπολίτες της Θράκης συζητούσαν στην Αλεξανδρούπολη για τη θέση της γυναίκας στις διδαχές του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Έναν χρόνο μετά και ως απόρροια εκείνου του Συνεδρίου, πάλι στην Αλεξανδρούπολη οι τέσσερις Μητροπολίτες και οι τρεις Μουφτήδες υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη Ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία.

“Ο ρόλος μας είναι ποιμαντικός και ο στόχος μας να εμπνεύσουμε στους ανθρώπους το πνεύμα του Θεού. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι δρόμοι αντιμετώπισης του φαινομένου (εν. της ενδοοικογενειακής βίας), αλλά αν επιτελέσουμε το ρόλο μας σωστά, δεν θα χρειαστεί να τους βαδίσουμε”, είπε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, εξηγώντας με απλά λόγια το σκοπό που επιτελεί η υπογραφή της Διακήρυξης.

Ούτως ή άλλως όμως οι επτά υπογραφές αποτελούν ήδη ένα μεγάλο βήμα που ξεκινάει από τη Θράκη, αλλά δύναται να φτάσει σε όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής, αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη εικόνα και τον “πόλεμο” των θρησκειών που εξελίσσεται πέριξ της χώρας μας. Στο όνομα του Ισλάμ οι λεγόμενοι Τζιχαντιστές σφαγιάζουν ανθρώπου στην εγγύς ημών Ανατολή, την ώρα που τα προσφυγικά καραβάνια φτάνοντας στην Ελλάδα βρίσκουν “τοίχο” στο όνομα της Ορθοδοξίας με τους υπέρμαχους της να φοβούνται την αμαύρωση της από τους αλλόθρησκους. Όμως, “τη σύγκρουση των πολιτισμών δεν πρέπει να την επιτρέψουμε” σημείωσε ο Άγιος Αλεξανδρουπόλεως.

“Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι ο άνθρωπος, άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, έχουν την ίδια αξία μπροστά στο Θεό. Είναι (ο άνθρωπος) η κορωνίδα και ο οικονόμος της δημιουργίας και κατά συνέπεια ο σεβασμός και η ελευθερία του ανθρώπινου προσώπου άνδρα και γυναίκας, ενήλικα και παιδιού είναι απόλυτος” αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της Διακήρυξης που υπογράφηκε από τους Μητροπολίτες Αεξανδρουπόλεως Άνθιμο, Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, Μαρωνείας Παντελεήμονα, Ξάνθης Παντελεήμονα και Ιλίου Αθηναγόρα και τους Μουφτήδες Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάζ και Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ.

Η Μαρέβα Γκαμπρόβσκι Μητσοτάκη παραλαμβάνει το πρώτο αντίγραφο της Διακήρυξης

Το πρώτο αντίγραφο της Διακήρυξης παραδόθηκε στην σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού Μαρέβα Γκαμπρόβσκι, που ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη για να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να καλέσει όλους να συστρατευθούν στον αγώνα για την πάταξη της ενδοοικογενειακής και κάθε άλλης μορφής βία (σ.σ. παραλείποντας βέβαια να σχολιάσει ότι ο σύζυγος της και πρωθυπουργός μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 5 παρ 2 του Συντάγματος που αφορά στην κατάργηση των διακρίσεων αναφορικά με την απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου).

Χρωματίζοντας αμυδρώς πολιτικά τον χαιρετισμό της, εμμέσως πλην σαφώς έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε δεν είχε ενεργοποιήσει από τον Απρίλιο τα τμήματα καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ και ταυτόχρονα επαίνεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από τον υπουργικό του θώκο επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που πρέπει να της αναγνωριστεί είναι ότι η παρουσία της στην εκδήλωση έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην Αλεξανδρούπολη κι έτσι φωτίστηκε έτι περισσότερο το περιεχόμενο αυτής, που σε καμία περίπτωση δεν χάνει την αξία του, αλλά πρέπει “να απλωθεί από τη Θράκη σε όλο τον κόσμο” όπως παρατήρησε και η ίδια σε συνέχεια των λεγομένων του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονος.

Εσύ Χριστό, εγώ Αλλάχ όμως οι δυο μας αχ και βαχ 

Ανεξαρτήτως θρησκευμάτος όμως, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα (με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά) έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο την τετραετία 2014-2018, η οποία φτάνει το 34%. Την ίδια περίοδο καταγράφονται και 800 βιασμοί ενώ στο Α εξάμηνο του 2019 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανάγονται σε 1900.

Αυτά τα στατιστικά, παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας, που η πρόεδρος της Μαρία Συρεγγέλα βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για την υπογραφή της Διακήρυξης και είπε μεταξύ άλλων ότι σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα κριθεί από το συμβούλιο της Ευρώπης για την πρόοδο της στην πάταξη του φαινομένου, αφού η ελληνική βουλή έχει υιοθετήσει πλήρως τις ντιρεκτίβες του. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε λειτουργούν τα Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την Ελλάδα, όπως επίσης και οι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

Η καταπολέμηση της βίας είναι θέμα παιδείας, όμως η παιδεία αργεί να δώσει αποτελέσματα, οπότε χρειάζεται καταστολή είχε επισημάνει στον χαιρετισμό της η πρώτη κυρία της Ελλάδος, που χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Γαλλίας και τα εκεί εφαρμοζόμενα μέτρα προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των θυτών για να καταδείξει τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα του φαινομένου. Λίγο αργότερα ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπ. Παιδείας Γιώργος Καλαντζής δήλωνε: “αυτός που ασκεί βία είναι δυνατός για μία στιγμή – ο αστυνόμος και ο δικαστής όμως είναι για μια ζωή”.

Τι σημαίνει η υπογραφή της Διακήρυξης 

Η υπογραφή της Διακήρυξης Ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία είναι η απαρχή μίας σειράς υποχρεώσεων τόσο για τους Χριστιανούς, όσο και για τους Μουσουλμάνους πνευματικούς ταγούς. Άλλωστε στο ίδιο το κείμενο της, αναφέρει: “Δεσμευόμαστε ακόμα να εργαστούμε και να συνεργαστούμε στον τομέα της θρησκευτικής αγωγής και της παιδείας προκειμένου να καλλιεργηθούν στους πιστούς Χριστιανούς και Μουσουλμάνους ο σεβασμός του προσώπου κάθε ανθρώπου, η προσωπικότητα του και η ελεύθερη βούληση του.  Γι’ αυτό θα σχεδιάσουμε με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία προωθούν το σεβασμό και την αλληλεγγύη των ανθρώπων, την υπέρβαση των στερεοτύπων και την αγωγή των δύο φύλων”. 

Η Διακήρυξη και η υπογραφή της φέρουν την ‘νομιμοποίηση’ της Ιεράς Συνόδου, η οποία ξεκινά αντίστοιχο διάλογο και με την εβραϊκή θρησκεία την ερχόμενη Άνοιξη από τη Λάρισα.

Δείτε εδώ όλη τη Διακήρυξη: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ_ΕΝΑΝΤΙΑ_ΣΤΗΝ_ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ_ΒΙΑ